ABD'deki okullarda 3 binden fazla aşkın yerli çocuk ölmüş

ABD'deki okullarda 3 binden fazla aşkın yerli çocuk ölmüş
Washington Post gazetesinin kapsamlı araştırması, ABD İçişleri Bakanlığının 973 olarak açıkladığı yatılı okullarda ölen çocuk sayısının, 3 bin 100 olduğunu ortaya koydu

Washington Post'un (WP) bir yıllık araştırması, 1828-1969 yılları arasında ABD'de yerli çocukların gittiği yatılı okullarda yaşanan ölümlerle ilgili çarpıcı gerçekleri gün yüzüne çıkardı. Araştırmaya göre, kötü koşullar nedeniyle yaşamını yitiren çocukların sayısı ABD İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı 972 rakamının üç katına, yani en az 3 bin 104 çocuğa ulaşıyor.

Nebraska Yerli İşleri Komisyonu Başkanı Judi Gaiashkibos, bu yatılı okulları, "Okul değil, hapishane ve çalışma kamplarıydı" diyerek tanımladı. Çocukların büyük çoğunluğunun şiddet, açlık, hastalık ve cezalandırmalar nedeniyle öldüğünü belirtti.

ABD İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN İNCELEMESİ

İçişleri Bakanı Deb Haaland, bu yatılı okulların yerli çocukları asimile etmek amacıyla kurulduğunu ve 400'den fazla okuldan en az 65'inde işaretli veya işaretsiz mezarlar bulunduğunu açıklamıştı. Resmi raporlarda, yatılı okullarda 973 çocuğun öldüğü belirtilmişti. Ancak WP'nin araştırması, ölümlerin iki katından fazlasının raporlanmadığını ortaya koyuyor.

KAPSAYICI BİR ASİMİLASYON SÜRECİ

1926 yılında federal hükümet ve dini organizasyonlar tarafından yönetilen bu okullara, yerli nüfusun yüzde 80'ini oluşturan 60 bin çocuğun gönderildiği tahmin ediliyor. Bu süreç, yerli kültürünün, dillerinin ve geleneklerinin yok edilmesine yönelik sistematik bir asimilasyon politikasının parçası olarak yürütülüyordu.

Araştırmada, çok sayıda çocuğun ölümüne dair belgeler ve yerel kaynakların aktardığı detaylar yer alıyor. Çocukların kötü koşullar ve cezalandırma yöntemleri nedeniyle öldüğü, birçok mezarın kayıtlara geçmediği ve bu trajedinin ABD tarihinde göz ardı edilen karanlık bir sayfa olduğu vurgulandı.

Yerel halk, bu trajedinin daha fazla araştırılmasını ve kayıpların hafızasını canlı tutacak rehabilitasyon çalışmaları yapılmasını talep ediyor. WP'nin araştırması, bu tarihsel olayın daha geniş bir yüzleşme ve hesaplaşma gerektirdiğini gözler önüne seriyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)