İsrail medyası: Erdoğan, Hamas'ı engellemede pozitif işaretler veriyor

İsrail medyası: Erdoğan, Hamas'ı engellemede pozitif işaretler veriyor
İlişkileri gergin olan İsrail ve Türkiye arasında ABD Başkanı Joe Biden'ın seçilmesini takip eden süreçte, yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen ay İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog’u Ankara’ya davet etmesi yeni bir sürecin başlangıcına işaret ediyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog henüz davete cevap vermiş değil. Erdoğan'ın İsrailli mevkidaşından yanıt beklediği şu günlerde, İsrail medyası tarafından dikkat çeken bir analiz yayınlandı.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Başbakan Naftali Bennet ve üst düzey yetkililerle konuştu. Bennet verdiği demeçte, "Ben Cumhurbaşkanımızın, Erdoğan ile görüşebilmelerinin mümkün olduğunu düşünüyorum. Fakat Türkiye’nin yaklaşımı ile ilgili endişelerim var. Ben, Orta Doğu’da istikrar ve İran’a odaklanmak için bütün kartların açık olmasını tercih ederim" dedi.

'Erdoğan, Hamas'ı engellemede pozitif işaretler veriyor'

Bennett, ifadelerine şöyle devam etti: "Türkiye hakkında hiçbir illüzyon görmüyorum. Gazze’deki kriz anında olanları gördüm. Dinamikleri çok iyi biliyoruz."

Gazeteye konuşan bir yetkili ise, "Erdoğan, terörle mücadelede ve Hamas’ın hareketlerini engellemede pozitif işaretler veriyor. Bu önemli çünkü iki ülke arasındaki ilişkilerin bir üst seviyeye geçmesinin önündeki en önemli sebeplerden biri de bir terör örgütüne ev sahipliği yapmak" dedi.

'Bu görüşme turnusol testi'

İsminin belirtilmesini istemeyen Haaretz'e konuşan bit başka üst düzey yetkili ise, Herzog’un görüşmesinin, Erdoğan’ın amacının ciddiyetinin anlaşılması için bir turnusol testi olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanlığı seviyesindeki bir görüşme orantılı bir görüşme. Bir alet olarak kullanılabilir. Cumhurbaşkanı, sembolik bir figür, siyasi bir figür değil ve her durumda Herzog, Türklerle kendi görüşmesini gerçekleştirecek. Bu kanaldan iletişimi kurabilir ve yavaş hızda ilerleyen gelişmelere bakabilirler."

Ekonomik anlaşma sinyali

Gazeteye konuşan bir diğer yetkili ise, "Birçok sembolik şey olabilir. Örneğin büyükelçiler atanabilir ya da ekonomik anlaşma yapılabilir. Fakat Türkiye’den net bir şey gelmeden harekete geçmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

İki ülke arasındaki görüşmelerden haberdar olan İsrailli yetkililer, Ankara ile Tel-Aviv arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi sırasında İsrail’in müttefikleri Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne de sırt çevirmeyeceği kaydedildi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennet de daha önce yaptığı açıklamalarda, Türkiye ilişkilerin iyileşmesi halinde İsrail'in müttefiklerine (Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) olan desteğinin değişmeyeceğini ifade etmişti.

Kaynak:AA

Etiketler :