Gerilim zirvede: Ukrayna sınırında 150 bin asker

Gerilim zirvede: Ukrayna sınırında 150 bin asker
AB Temsilcisi Josep Borrell, basına yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna sınırına 150 bin asker gönderdiğini duyurdu. Rusya daha önce de Kırım'a askeri birliklerini göndermişti. İki ülke arasındaki gerilim sürüyor.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna sınırına 150 bin asker yığdığını duyurdu. Bunun bölgede Rusya tarafından şimdiye kadar yapılan en yüksek sayıda asker sevkiyatı olduğu belirtildi.

Brüksel'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Borrell, 150 bin rakamının hangi kaynaktan edinildiğini açıklamazken bakanların bu ve diğer konuları bugünkü sanal toplantıda detaylı olarak görüştüğünü dile getirdi ve şunları söyledi:

"Rusya sınıra her türden askeri malzeme ve araç sevkiyatı gerçekleştiriyor. Mobil hastanelerden savaş teçhizatlarına çok ciddi bir hareketlilik görüyoruz. Bunun kaygı verici olduğu çok açık. Bu kadar fazla sayıda askeri bir yere topladığınızda bir kıvılcım çıkma olasılığı daha fazla olur."

Borrel, Rusya'ya çağrıda bulundu

Borrell toplantıya Ukrayna dışişleri bakanının da davet edildiğini ve ondan da bilgiler alındığını ifade ederek Rusya'ya tansiyonu düşürme çağrısında bulundu ve "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve hükümranlığını destekliyoruz ve Rusya'nın da buna saygı göstermesini istiyoruz" dedi.

Tansiyon artıyor

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim her geçen gün artarak devam ediyor. Son olarak Rusya Ukraynalı bir diplomatı sınır dışı etmiş Ukrayna'da karşılık olarak bir Rus diplomatı ülkesine geri göndermişti. Rusya, sınırdaki askeri sevkiyatın NATO tehditlerine karşı önlem olarak gerçekleştirildiğini söylemeye devam ediyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise bu sevkiyatları "Meşruiyetsiz, açıklamasız ve kaygı verici" olarak nitelendiriyor.

Bunun yanı sıra Borrell toplantıda önce 'Noviçok' ile zehirlenen, tedavisi bitip ülkesine döner dönmez hapse atılan ve şu anda da açlık grevinde olan Rus muhalif Aleksey Navalny'e ilişkin durumun da değerlendirildiğini aktardı.

'Navalny'ye birşey olursa sorumlusu Rusyadır'

Navalny'nin durumunun 'kritik' olduğunu ifade eden Borrell, Navalny'nin avukatlarından bir mektup aldığını dile getirdi.

Rus yetkililerin Navalny'e güvendiği doktorlara erişim sağlaması için izin vermeleri gerektiğini belirten Borrell, Şubat ayında gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinde Navalny konusunu yüz yüze de ilettiğini ancak taleplerinin kulak arkası edildiğini kaydetti ve şöyle konuştu:

"Bugün AB olarak Rusya'ya ortak bir mesaj iletiyoruz: Navalny'nin sağlığından onlar sorumlu ve bir şey olursa onlar da sorumlu tutulacaktır."

Navalny son olarak bir bacağını kullanamadığını ve sırtında büyük ağrılar olduğunu avukatları aracılığı ile iletmiş ve doktorlara erişim talebinde bulunmuştu. Putin Navanly'i başka bir yere transfer ettirerek ülkede düzenlenecek olan protestoların önüne geçmeyi hedefledi ancak Çarşamba günü için büyük protesto gösterisi hazırlıkları sürüyor.

Açlık grevi üçüncü haftasına giren ve 50 kilo kaybettiği söylenen Navalny'nin sağlığının sürekli daha kötüye gittiği kaydediliyor. Rusya ise sağlığının tatmin edici bir durumda olduğunu ileri sürüyor.

Çekya'daki Rus diplomatlar

Borrell ayrıca Çekya Dışişleri Bakanı'nın kendilerini bilgilendirdiğini anlatarak, Çek gizli servisinin 2014'te yaşanan bombalı saldırıyla ilişkili olan Rus diplomatların belirlendiğini kaydetti.

Etiyopya'daki çatışmalar ve insan hakları ihlalleri

Etiyopya meselesini de görüşen bakanlar bölgedeki insani durumun çok ciddi boyutlara vardığı konusunda hem fikir. İnsan hakları ihlallerinin devam ettiğini belirten Borrell, AB'nin mümkün olan en kısa sürede bölgeye insani yardımın gitmesi için müsaade edilmesi çağrısında bulundu.