Financial Times, Karadeniz'e dikkat çekti! Putin: Bir miktar gerginlik yaşanabilir

Financial Times, Karadeniz'e dikkat çekti! Putin: Bir miktar gerginlik yaşanabilir
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'ya gösterdiği "veto" kartını indirmesi ardından NATO'nun genişlemesini değerlendirdi. Putin, "Bir miktar gerginlik yaşanabilir" derken İngiliz Financial Times'a konuşan uzmanlar ise, "ABD, Karadeniz'e artık stratejik bir gözle bakmak zorunda kalması oldu. Bu da Türkiye ile ilişkileri düzeltmeyi içeriyor" dedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hazar Zirvesi’nin ardından Ukrayna’daki durumu, NATO’nun genişlemesini ve Batı liderlerinin sert açıklamalarını değerlendirdi. Putin, Hazar Zirvesi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında, "İsveç ve Finlandiya ile, Ukrayna ile olduğu gibi bir sorunumuz yok. Bu ülkelerin topraklarına NATO’nun askeri altyapısının konuşlandırılması durumunda aynı şekilde yanıt vermek zorunda kalacağız" ifadesini kullandı.

'Bir miktar gerginlik olacak'

Putin İsveç ve Finlandiya'yı kast ederek "Aramızdaki her şey iyiydi. Ama şimdi bir miktar gerginlik olacak. Bu net, bu konuda şüphe yok, başka bir yöne gidemez" dedi. Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna’daki devam eden savaştaki hedeflerinin değişip değişmediği sorusuna, "Hiçbir şey değişmedi. Taktikler farklı olabilir" cevabını verdi.

Rusya saldırıları artırdı

NATO tarafından yayınlanan Stratejik Konsept Belgesi'nde Rusya, Batı'ya yönelik "en ciddi ve direkt tehdit" olarak tanımlandı. Rusya'nın NATO zirvesi sonrasında Ukrayna'ya saldırılarını yoğunlaştırdığı da bildiriliyor. Ukraynalı yetkililer ülkenin doğusundaki Lısıçansk'tan sivilleri tahliye etmeye çalıştıklarını açıkladı. Kentte halen 15 bin sivilin Rus bombardımanı altında bulunduğu belirtiliyor.

Financial Times'tan Karadeniz yorumu: ABD Karadeniz'e stratejik bir gözle bakmak zorunda

Financial Times gazetesine konuşan uzmanlar ve diplomatlar, Ukrayna savaşının Batılı ülkelere Türkiye ile sıkıntılı ilişkileri düzeltme fırsatı yarattığının altını çiziyor. ABD kara kuvvetlerinin Avrupa komutasını yürütmüş emekli bir korgeneral olan Ben Hodges, gazeteye yeni durumu değerlendirirken şu ifadeleri kullanıyor: "Yalnızca bu zirvenin değil, tüm bu krizin sonuçlarından biri de, ABD'nin Karadeniz'e artık stratejik bir gözle bakmak zorunda kalması oldu. Bu da Türkiye ile ilişkileri düzeltmeyi içeriyor."

Ne olmuştu?

Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası İsveç ve Finlandiya'nın tarafsız ilkesinden vazgeçerek, NATO üyeliğine dair planlarını açıklamalarının ardından Rusya bunun sonuçları olacağını belirtmişti. NATO zirvesinin yapıldığı Madrid'de başlayan üyelik süreci ile ittifakın Rusya ile kara sınırı 1300 kilometre daha uzamış olacak.