Bolivya'da seçim süreci başlıyor: Morales'in adaylığı hakkında karar
Bolivya’da tartışmalı seçim sonuçlarına karşı patlak veren protestoların ardından ordu baskısıyla devlet başkanlığından istifa eden Evo Morales, yeni seçimlerde partisi Sosyalizm Hareketi (MAS) tarafından yeniden aday gösterilmeyeceği açıklandı. MAS’ın önde gelen üyelerinden Henry Cabrera, Morales’in ve aynı süreçte istifa eden eski başkan yardımcısı Alvaro Garcia Linera yeniden aday gösterilmeyeceğini söyledi.
Çokuluslu Yasama Meclisi’nin (ALP) alt kanadı Milletvekilleri Meclisi’nin de başkan yardımcısı olan Cabrera, “Sosyalizm Hareketi’nin başkanlık ve bakan yardımcılığı için başka adayları olacak” dedi. Yerel medyaya konuşan Cabrera, partisinin yeni seçim kurulu içinse aday göstermeyeceğini açıkladı.
Yeni seçim yasası için tasarı hazırlandı
Bolivya’da Morales’in istifasının ardından göreve gelen geçici hükümetse yeni seçimler için bir yol haritası belirlemeye çalışıyor. Kongre’ye son olarak, tartışmalı 20 Ekim seçimlerinin sonuçlarının iptalini, yeni bir seçim kurulu atanmasını ve yeni oylama için net bir süreç çizilmesini öngören bir yasa tasarısı sunuldu. Milletvekillerinin bu yeni seçim yasasını bugün ve yarın meclisin iki kanadında da tartışması bekleniyor. Bununla birlikte, yeni seçimler için henüz kesin bir tarih telaffuz edilmiş değil.
Morales dönmek istediğini söylemişti
İspanyol sömürgeciliğinin izlerinin silinmediği Bolivya’da 2006 yılında ilk yerli devlet başkanı seçilen Morales, 14 yıldır bu görevi sürdürüyordu. Ancak 20 Ekim seçimlerinde ikinci tura gerek kalmadan seçilmesini sağlayan yüzde 10 oranında oyu az farkla kazandığının açıklanması sonrasında oy sayımında usulsüzlük yapıldığını iddia eden muhalefet sokağa dökülmüş, ordunun da kendisine baskı yapması sonucu 10 Kasım günü istifa etmişti. Morales kendisine siyasi sığınma veren Meksika’dan yaptığı açıklamalardaysa, ülkesine dönmek istediğinin sinyalini vermişti.
Bolivya’da seçim protestolarında çıkan çatışmalarda 32 kişi öldü. Son günlerde, geçici devlet başkanlığını üstlenen ve ilk iş olarak sol eğilimli dış politikayı askıya alan muhafazakâr senatör Jeanine Anez’e karşı protestolar devam ediyor.