BM doğruladı: Rus paralı askerler Libya'da savaşıyor

BM doğruladı: Rus paralı askerler Libya'da savaşıyor
Birleşmiş Milletler (BM), Putin'e yakınlığıyla bilinen Rus paramiliter örgütlemesi olan ve paralı askerlerden oluşan Wagner Group'un Libya'da savaştıklarını doğruladı.

Birleşmiş Milletler yetkileri çarşamba günü, Libya’ya yönelik silah ambargosuna ilişkin bir uzman raporuna atıfta bulunarak, Putin’e yakınlığıyla bilinen Wagner Group isimli bir Rus paramiliter örgütlenmesine mensup paralı askerlerin, Libya’da savaştıklarını açıkladı. 

AFP’nin haberinde göre, bu açıklamayla birlikte Birleşmiş Milletler, ABD basınında çıkan, Wagner’in Halife Hafter güçlerini desteklediğine ilişkin iddiaları tasdik etmiş oldu. Moskova grubun Libya’da konuşlandırılmasında herhangi bir sorumluluğu olmadığını iddia ediyordu.

Henüz yayımlanmayan fakat BM yetkilileri tarafından atıfta bulunulan Birleşmiş Milletler raporunda, 2018 yılının Ekim ayından beri ChVK Wagner’in Libya’da özel askeri faaliyetler sürdürdüğünün tespit edildiği bilgisinin yer aldığı belirtildi. Rapora göre Wagner, askeri araçların bakım ve onarımı için destek verdiği gibi, çatışmalara katılıyor ve sızma operasyonları düzenliyor. Ayrıca paralı askerlerin topçu ileri gözlem subayları ve ileri hava kontrolörleri olarak daha özel askeri görevler de aldıkları, elektronik savaş alanında uzmanlıklarını sundukları ve keskin nişancı takımlarında görev yaptıkları da belirtiliyor.

Wagner Group isimli şirketin savaşa dahil olmasının Hafter’in gücünü önemli ölçüde arttırdığı ileri sürülürken, gruba bağlı paralı asker sayısının doğrulanamadığı ama 800 ile bin 200 arasında tahmin edildiği kaydediliyor. Raporda ayrıca paralı askerlerle Hafter’in komuta kademesi arasında gerilimlerin de yer aldığı, Türkiye’nin Suriyeli cihatçıları paralı asker olarak Libya iç savaşında cepheye sürmesinin ve Hafter’in Şam’da bir konsolosluk açmasının ardından, Suriye’den de Hafter’e destek olmak üzere az sayıda savaşçının geldiği gibi iddialara yer veriliyor.

Wagner’e bağlı paralı askerlerin Libya’daki varlığı ilk olarak geçtiğimiz yıl içinde New York Time ve Washington Post tarafından gündeme getirilmiş, ancak iddialar silah ambargosunun uygulanmasından sorumlu olan Birleşmiş Milletler tarafından doğrulanmamıştı.