COVID-19 aşısı için adil dağıtım çağrısı

COVID-19 aşısı için adil dağıtım çağrısı
Dünya Tabipleri Birliği COVID-19 aşısının eşitlikçi ve dünya ölçeğinde dağıtım çağrısı yaparken Af Örgütü yetkilisi aşının varlıklı ülkeler dışından erişimindeki kaygılarını dile getirdi.

Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşının Covid-19 hastalığına karşı "yüzde 90'dan fazla etkili olduğu" açıklanmasının ardından aşının adil dağıtımı gündemde.

Dünya Tabipleri Birliği (DTB) toplumun COVID-19’a karşı aşılanması yarışında hiçbir ülkenin geride bırakılmaması gerektiğini belirtti.

Uluslararası Af Örgütü Sağlık Hakkı Araştırmacısı Tamaryn Nelson “Pfizer ve BioNTech acilen, düşük ve orta gelirli ülkelerde hayat kurtarmak için aşı erişimini nasıl en yüksek seviyeye çıkaracağını açıklamalıdır” dedi.

Eşitlikçi ve dünya ölçeğinde dağıtım çağrısı

Türk Tabipleri Birliği’nin sitesinde yer alan habere göre DTB sanal ortamdaki yıllık Genel Kurul toplantısı sırasında gerçekleştirdiği acil durumla ilgili tartışma sonucunda “güvenli ve etkili bir aşının eşitlikçi ve dünya ölçeğinde dağıtılması” çağrısında bulundu, aşılarda sağlık çalışanlarına ve durumu özellikle güç nüfus kesimlerine öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.

Aşılara en kısa sürede ulaşmak amacıyla klinik denemelerin hızlandırıldığını kaydeden DTB, tüm denemelerin tıbbi araştırmalarla ilgili olarak DTB Helsinki Bildirgesi'nde belirtilen etik ilkelerine uygun biçimde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

DTB Başkanı Dr. David Barbe’ın konuya ilişkin değerlendirmesi şöyle:

“Etkili bir aşı geliştirmek üzere halen sürmekte olan benzeri görülmemiş çabanın düşük gelir düzeyindeki ülkeleri dezavantajlı konumda bırakma gibi bir riski de var. Dolayısıyla, dünyadaki tüm bölgelerin mümkün olan en kısa sürede yararlanabilmelerini sağlamak için başarılı aşı adaylarının adil biçimde dağıtılmasını savunmak büyük önem taşıyor. Bir pandemi tek başına bir ülke tarafından kontrol altına alınamaz; bu, ortak çalışmaya dayalı, küresel bir çabayı gerektirir.”

"Pandemi herkes için bitene kadar bitmiş olmayacak"

Uluslararası Af Örgütü Sağlık Hakkı Araştırmacısı Tamaryn  Nelson ise “Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği aşının COVID-19’a karşı etkili olduğunun kanıtlanması harika bir haber” derken, kaygı verici olarak nitelendirdiği noktayı şu sözlerle ifade etti:

"Ancak Pfizer ve BioNTech’in varlıklı ülkelerle bir milyardan fazla doz aşı için halihazırda anlaşma imzalamış olması ve dünyanın geri kalanına planlanan tedarik miktarının çeyreğinden azını ayırmış olması kaygı vericidir. Bu tür iki taraflı anlaşmalar, bilimsel buluşların potansiyel faydalarını azaltma riski taşıyor. Büyük ilaç firmalarının kârları, milyarlarca kişinin sağlığından önce gelmemelidir.

“Pfizer ve BioNTech acilen, düşük ve orta gelirli ülkelerde hayat kurtarmak için aşı erişimini nasıl en yüksek seviyeye çıkaracağını açıklamalıdır. Ayrıca, şirket, ihtiyacımız olan milyarlarca doz aşının mümkün olduğunda hızlı ve ucuz şekilde üretilebilmesi için aşı teknolojisini Dünya Sağlık Örgütü’nün COVID-19 Teknoloji Erişimi Havuzu üzerinden diğer üreticilerle paylaşmalıdır. Pandemi herkes için bitene kadar bitmiş olmayacak.”