CHP'li Gürer: TKİ’nin milyonları ‘kişisel bakıma mı’ gitti?

CHP'li Gürer: TKİ’nin milyonları ‘kişisel bakıma mı’ gitti?
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kozmetik ve kişisel bakım sektörüne giren Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ), bu sektörde ürettiği ürünlerin akıbetini soru önergesiyle TBMM'ye taşıdı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tanıtım ve reklam için bile 2 milyon liradan fazla para harcanarak üretilen TKİ’nin depolarındaki son kullanma tarihi 2018 ve 2019 olan ürünlerin raf ömürlerinin dolmadan değerlendirilip değerlendirilmediğinin açıklanmasını istedi. 

2016 yılında kömürün yan ürünü olan hümik asitten şampuan, sabun, tüy dökücü krem gibi ürünler üretmeye başlayan TKİ’nin kendi bünyesinde yaptığı harcamalar hariç, tasarım ve danışmanlık için 2.2 milyon lira harcadığını Sayıştay raporuna yansıdığını belirten Gürer, kozmetik ürünlerin üretimi içinde de bir firmayla yıllık 4.7 milyon lira tutarında bir sözleşme imzaladığının bilindiğini söyledi.

Sayıştay’ın raporunda, kurum kendi bünyesinden yaptığı harcamalar hariç olmak üzere 2016, 2017 ve 2018 yıllarında üretim ve danışmanlık hizmetleri adı altında toplam 2,2 milyon TL’lik harcama yaptığının da belirlendiğine işaret eden CHP Milletvekili Gürer, kurumun kozmetik ürünlerin üretilmesi amacıyla İstanbul’da bir firma ile yıllık tutarı 4,7 milyon TL olan başka bir sözleşme imzaladığının belirlendiğine dikkat çekti.

Binlerce ürün depoda 

Firma ile yapılan sözleşmede kurum aleyhine imzalanan bazı maddelerin de Sayıştay’ın dikkatinden kaçmadığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kurumun depolarında raf ömrü bir kısmı 2018 yılında bir kısmı da 2019 yılında tamamlanan 48 bin 500 adet kozmetik ürünün yer aldığın belirlendiğini ifade etti. 

Gürer, önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi: 

1.Firma, üretim faaliyetlerine devam etmekte midir?
2.TKİ tarafından kurulan bu firmanın kuruluş amacına uygun beklenen fayda sağlanmış mıdır?
3.Firma, kurulduğu günden bugüne kadar işe aldığı kişi sayısı ve toplam temsil gider tutarı ne kadardır?
4.Kurulduğu günden bu yana Elegance isimli firma tarafından üretilen kozmetik ürünlerin isimleri ve miktarları nedir? İade alınan ürün miktarı ile satımı yapılan ürünlerin ödemesini yapmayan ve yasal takip başlatılan firma var mıdır?
5.Elegance kozmetik ürün üretim projesi kapsamında yapılan harcamaların(reklam; tanıtım, pazarlama vb.) toplam tutan ne kadardır?
6.Kurumun depolarında satış ve tanıtım amaçlı olarak ürettirdiği çok miktarda kozmetik ürününü bulunduğu ve bu ürünlerin yüzde 40’ının kullanım süresinin 2018 yılı Eylül aynıda, geri kalan yüzde 60’lık kısmının kullanım süresinin ise 2019 yılının Nisan ayında dolacağı ve ayrıca Kocaeli/Kandıra'daki üretim tesisinin stoklarında bulunan ve kozmetik üretimi için bekletilen hammaddelerin (gliserin, etilalkol, parafin...) raf ömürlerinin de bitmek üzere olduğu Sayıştay tarafından raporlanmış ve tespit edilmiştir. Bahse konu ürünlerin kullanım süresi ve raf ömürleri dolmadan değerlendirilmesi sağlanmış mıdır?