Dünyaya yaklaşan AH 2018 isimli göktaşı hakkında tekzibimiz

Dünyaya yaklaşan AH 2018 isimli göktaşı hakkında tekzibimiz
NASA dev bir asteroitin dünyaya doğru yaklaştığını duyurdu. Bugüne kadar gölgede kaldığı için fark edilmeyen asteroitin 27 Aralık'ta dünyanın çok yakınından geçeceği belirtildi. Teyit.org tarafından incelenen haberin doğru olmadığı anlaşıldı.

Tekzip: NASA'nın atom bombasından 800 kat daha güçlü asteroitin Dünya'ya yaklaştığını iddia eden haber teyit.org tarafından incelendi. Haberin doğru olmadığı, NASA'nın AH 2018 isimli göktaşına dair bir açıklaması bulunmadığı anlaşıldı. Okuyucularımıza duyurulur.

NASA, Hiroşima'ya bırakılan atom bombasından 800 kat daha güçlü asteroitin Dünya'ya yaklaştığını açıkladı.

NASA'nın bildirdiğine göre, dev bir asteroit gelecek ayın sonunda gezegenimize yaklaşacak. Bilim insanları, dünyaya yaklaşan bu asteroite '2018 AH' adını verdi. Bugüne kadara gölgede kaldığı için fark edilmeyen asteroitin Dünya'ya çarpması halinde, gezegenimizde çok büyük bir insani ve maddi yıkım yaşanacağı konusunda uyardı.

nasa.jpg

Araştırmacılar, asteroidin 30 Haziran 1908’de Sibirya’nın Tunguska bölgesine düşen ve 12 megatonluk bir patlamaya neden olan meteora eşdeğer bir hasara yol açabileceğini açıkladı.

Bölgede bugün bile ağaç yetişmezken, asteroidin 2. Dünya Savaşı'nda Hrioşima'ya atılan atom bombasından 800 kat daha güçlü olduğu belirtildi.

Peki, 2018 AH Dünya'ya çarparsa neler yaşanacak?

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) asteroit izleyicisine göre, Washington Anıtı büyüklüğünde büyük bir göktaşı Aralık ayı sonlarında Dünya'ya doğru yola çıkacak. Eğer bu asteroit, Dünya’ya çarparsa atom bombasından çok daha büyük bir yıkıma neden olacak.

2018 AH 27 Aralak'ta dünyaya yaklaşacak

The Jerusalem Post'un bildirdiğine göre, 2018 AH olarak bilinen bu asteroidin yaklaşık 190 metre genişliğinde olduğu tahmin ediliyor ve 27 Aralık'ta Dünya'nın çok yakınından geçecek.
Dünya’ya en son bir asteroid, 2013 yılında Rusya’ya ulaştı. 17 metre genişliğindeki oldukça küçük boyutlu gök cismi atmosfere girdiğinde parçalandı.

Dünyaya çarparsa neler olur?

Bilim insanları, Dünya’da daha önce benzer bir olay yaşandığı için, 2018 AH’nin gezegenimize çarpması durumda neler yaşanabileceği net bir şekilde tahmin edebiliyorlar.

tunguska-olayi-108.jpg

Tunguska olayı nedir?

Tunguska olayı, 30 Haziran 1908 günü sabah saat yaklaşık 7:45 sularında Sibirya'nın orta kesimlerindeki Podkamennaya Tunguska Irmağı yakınlarında oluşan büyük gök patlamasının adıdır.

Patlama 10-15 megatonluk bir dinamit kütlesinin patlamasına eşdeğerdi. Kesin olmayan verilere göre patlamanın nedeninin, bir kuyruklu yıldız parçasının ya da asteroit'in havada patlaması olduğu sanılmaktadır. Cismin atmosfere yaklaşık 100.000 km/sa hızla girdiği ve ağırlığının 100.000 ile 1.000.000 ton arasında olduğu varsayılmaktadır.

tunguska-olayi-1908.jpg

Patlama bölgesi ilk olarak Rus bilim adamı Leonid Alekseyeviç Kulik tarafından 1927-1930 yılları arasında incelendi. Olayı uzaktan gözleyenler önce bir ateş topu gördüklerini ve ardından yer sarsıntısıyla birlikte, güçlü sıcak rüzgarların oluştuğunu söylediler. Avrupa'daki sismograflar, patlamanın neden olduğu sismik dalgaları saptadılar.

tunguska-olayi.jpg

Patlamanın alevleri yaklaşık 800 km uzaktan görülmüştü. Cisim atmosferde buharlaştığından çevreye çeşitli gazlar yayılmış ve olaydan belli bir süre sonra bile Sibirya ve Avrupa'da geceleri gökyüzünün parlak bir renk almasına neden olmuştur.