Güneş enerjisiyle çalışan karavan 2 bin kilometre yol gitti
Hollanda'nın Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nde okuyan 22 öğrenci tarafından geliştirilen 'Stella Vita', 'tekerlekler üzerinde kendi kendine yetebilen ev' olarak tanımlanıyor. Zira bu karavanın içerisinde mutfak, banyo, tuvalet, 2 kişilik yatak ve kanepe gibi bir evde olması gereken tüm aksesuar ve odalar var.
Sponsorlardan alınan maddi yardımlarla geliştirilen karavanı Solar Team Eindhoven 2021 adlı genç bir ekip tasarladı. Temmuz ayında test aşaması tamamlanan araç, Avrupa'da trafiğe çıkabilmek için gerekli izinleri de eylül ayında almış.
euronews'in haberine göre, Stella Vita projesinin fikir aşaması 2020 Eylül'ünde başlamış. 2 ay süren bir ön çalışmadan sonra kasım 2020'de aracın tasarım aşamasına geçilmiş ve sadece 4 ay sonra Mart 2021'de yapım aşamasına geçilmiş. Yapım aşamasında aracın aerodinamik özellikleri ve hafif olmasına dikkat edilirken, tasarıma da oldukça önem verilmiş.
Hollanda'dan İspanya'ya sadece Güneş enerjisiyle 2 bin kilometre yol gidildi
İlk yolculuk için Eindhoven'dan yola çıkan araç 15 Ekim tarihinde İspanya'nın en güney noktası olan Tarifa Yarımadası'na vardı bile. Stella Vita toplamda 3000 kilometre yol katetti. Ancak ilk seferde yaşanan teknik bir arıza sebebiyle araç belli bir süre çekiciyle taşındı. Buna rağmen ilk yolculukta tam 2000 kilometre mesafe sorunsuz bir şekilde aşıldı.
Tijn Ter Horst yolculuk esnasında Paris gibi büyük şehirlerin merkezlerine indiklerini ve insanlardan büyük ilgi gördüklerini ifade ediyor.
Tam şarjla 600 kilometre gidiyor, azami hız 120 kilometre
Stella Vita'nın teknik özelliklerine bakıldığında 60 kWh (kilovat saat) kapasitesinde bir bataryaya sahip olduğu görülüyor. Batarya tam şarj olduğunda araç 600 kilometre yol gidebiliyor. Araç gece ve bulutlu havalarda da şarj olabiliyor. Tüm gün güneşli bir havada yola çıkılırsa aracın menzili 130 kilometre daha uzuyor.
Ekip Hollanda'dan İspanya'ya kadar olan yolculuğunda günde ortalama 300 kilometre yol gitmiş. Araç saatte 120 kilometre hıza ulaşabiliyor.
Stella Vita park edildiği zaman çatısında bulunan Güneş panelleri açılıyor. Böylece seyir halinde 8.8 metre kare olan paneller açılınca 17.5 metre kareye çıkıyor. Aracın içerisinde bulunan göstergeden bataryanın ne kadar yol gidebileceği de görülebiliyor.
Tijn Ter Horst araçta enerji tüketimiyle alakalı her şeyi düşündüklerini belirtiyor: "Örneğin panelleri açınca Güneş'ten ne kadar elektrik enerjisi elde edildiğini görebiliyoruz. diyelim mola esnasında elektrikli ocağı kullanıp bir şeyler pişirdiniz. Yine ne kadar enerji tükettiğinizi görebilirsiniz."
Eindhoven Teknoloji Üniversitesi 2013'ten beri Güneş enerjisiyle çalışan araçlar üretiyor
Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nin ürettiği ilk elektrikli araç Stella Vita değil. 2013'te kurulan Solar Team Eindhoven dünyanın güneş enerjisiyle çalışan ilk aile aracını üretmiş. Aynı ekip her 2 senede bir farklı özelliklere ve tasarıma sahip binek araçlar üretmeye devam ediyor.
Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nde okuyan Five Solar Team Eindhoven öğrencileri şu okuldan çoktan mezun oldu ve 2016'da Lightyear adlı bir şirket kurdu. Firma yaklaşık 5 senedir Güneş enerjisiyle çalışan aile otomobilleri üretiyor. Genç öğrenci Horst da benzer bir hedefe kitlendiklerini ifade ediyor:
"Stella Vita'yı ticari açıdan başarılı hale getirmek istiyoruz. Bu sektörde hayatın farklı alanlarında kullanılabilecek çok farklı araçlar geliştirilebilir. Şimdi Hollanda'ya geri döneceğiz ve hedefimize kitlenerek çalışmalarımıza devam edeceğiz."