Türkiye, Mahsa Amini için ses vermeye devam ediyor: Özgürlüğümüz için isyandayız

Türkiye, Mahsa Amini için ses vermeye devam ediyor: Özgürlüğümüz için isyandayız
İran'da Mahsa Amini'nin katledilmesi ile başlayan eylemler 10. gününde. Türkiye'de de kadınların Amini için birçok şehirde düzenlediği protestolar devam ediyor.

22 yaşındaki Mahsa Amini, 13 Eylül'de, zorunlu başörtüsü yasalarını uygulayan ve 'ahlak polisi' olarak adlandırılan İrşad devriyeleri tarafından saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle gözaltına alındı. Gözaltında dövülerek komaya sokulan Amini, 16 Eylül'de yaşamını yitirdi. Amini'nin ölümüyle başlayan ve ülke geneline yayılan eylemler 10 gündür sürüyor. Rejim güçlerinin sert müdahalesi sonucu şu ana kadar en az 41 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı ve yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Yurdun dört bir yanında

İran’da rejime tepkiler sürerken Türkiye’de de destek eylemleri devam ediyor. Kadınlar, Mahsa Amini için İzmir, Gaziantep, İstanbul ve Van başta olmak üzere birçok kentte bir araya geldi. Kadınlar, önceki günlerde de birçok şehirde eylem yapmıştı.

İzmir: Katledilmekle bitmeyiz

İzmir Kadın Platformu, Mahsa Amini'nin katledilmesini protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Konak İskelesi önünde yapılan eylemde “Yaşasın İranlı kadınların haklı mücadelesi, yaşasın kadın dayanışması” pankart taşındı. İzmir'de yaşayan İranlıların da katıldığı eylemde kadınlar, molla rejimini protesto etmek için sembolik olarak saçlarını keserek, eşarplarını yaktı. İzmir Kadın Platformu adına yapılan açıklamada, "İran'dan Türkiye'ye, politik İslamcı rejimlere, bedenlerimizi ve yaşamlarımızı hedef alan ahlak dayatmalarına karşı sokaklardayız. Mahsa’nın ve İranlı kadınların mücadelesi hepimizin mücadelesidir. İran’da, Türkiye’de ve tüm dünyada Mahsa için, özgürlüğümüz için, hayatlarımız için isyandayız. Baskılara karşı hepimiz Mahsa'yız, katledilmekle bitmeyiz” ifadeleri kullanıldı.

izmir-mahsa-amini.jpgizmir-mahsa-amini.jpgizmir-mahsa-amini.jpgizmir-mahsa-amini.jpgizmir-mahsa-amini.jpg

Kadıköy'den ses oldular

Kadın Savunması üyeleri bir grup kadın, İstanbul’da Kadıköy’de bulunan Bahariye Caddesi'nde bir araya geldi. Banklarda siyah çarşaflar tutarak eylem gerçekleştiren kadınlar daha sonra tramvay yolunda çarşafları yaktı. Kadınların eylemi sırasında tramvay hattı dururken yoldan geçen kadınlardan da alkışlarla destek verdi. Yapılan açıklamada kadınların özgürleşme mücadelesinin gericiliğe karşı mücadeleyle iç içe geçtiğine vurgu yapılarak, “İran’da da Türkiye’de de feminist laiklik bayrağını yükseltiyoruz” denildi.

kadikoy-mahsa-amini.jpg

Gaziantep'den çağrı

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu tarafından Yeşilsu Parkı’nda düzenlenen eyleme birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütü üyeleri katıldı. Yapılan basın açıklamasında, Türkiye ve dünyada kadın cinayetlerinin hız kesmeden devam ettiğine dikkat çekilerek, kadınların evrensel yasalar çerçevesinde korunması için yetkililere çağrısında bulunuldu.

gaziantep-mahsa-amini.jpg

Ankara: Amini bizim de isyanımızdır

Ankara’da da Batıkentli Kadınlar, Mahsa Amini ve İranlı kadınlar için bir araya geldi. Batıkent Gimsa önünde toplanan kadınlar “Batıkentli kadınlar olarak İran İslam Cumhuriyeti’nde direnen, ahlak polisine karşı siyah örtülerini yakan, saçlarını kesen kadınlara ses veriyoruz. Mahsa Amini bizim de isyanımızdır” dedi.

İstiklal'de yürüdüler

HDP İstanbul Gençlik Meclisi ve Demokratik Öğrenci Meclisi (DÖM) Beyoğlu'nda bulunan İstiklal Caddesi üzerinde yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınlar, yapılan yürüyüşte sembolik olarak taşıdıkları yazmaları yere attı. Bir süre sonra gruba müdahale eden polis, birçok kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Van’da da HDP Gençlik Meclisi ve Yüzüncü Yıl Dayanışması, Mahsa Amini’nin katledilmesini protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Gençler, kent merkezinde Mahsa Amini’nin fotoğrafının yer aldığı pankartla yürüyüş yaptı.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :