SSk ve Bağ-Kur Emeklisine Soğuk Duş: Tüm Maaşlarda Bu Değişiklik Yapılacak

SSk ve Bağ-Kur Emeklisine Soğuk Duş: Tüm Maaşlarda Bu Değişiklik Yapılacak
Beklediği seyyanen zam müjdesini alamayan milyonlarca emekli, gözlerini temmuz ayında belirlenecek enflasyon farkına çevirmiş durumda. Ekonomi kulislerinde konuşulan bilgilere göre ise hükümetin SSK ve Bağ-Kur emeklisi için yapacağı zam şimdiden belirlenmiş durumda.

14 ve 28 Mayıs tarihli seçimlerin ardından emeklilere vadettiği artışı yapmayan iktidar, geçtiğimiz yılın temmuz ayında açıkladığı karar ile maaşlara yüzde 25 oranında enflasyon farkı ekleneceğini duyurmuştu.

Bu artışın yalnızca kök maaşlara yapılması, en düşük emekli maaşı alan milyonlarca vatandaşın eline geçen aylıkta hiçbir artış olmamasına neden olurken, yılın ilk ayında yapılan zam ise yüksek enflasyona rağmen yüzde 49.25 ile sınırlı tutulmuştu. Üstelik bu artış, en düşük emekli maaşına yansıtılmamış ve 7 bin 500 lira olan taban aylık, yüzde 33.34 oranındaki artışla 10 bin liraya çekilmişti.

lira1.jpgAradan geçen 5 aya yakın sürede Türkiye'de görülen enflasyon katlanarak artmaya devam etti. Emekliler, halihazırda düşük olan maaşlarının bir kısmını daha kaybetti ve artan fiyatlar karşısında çaresiz durumda. 31 Mart öncesi meydanlardan yükselen zam taleplerine ise gözünü kulağını kapatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekliye yapılamayacak zamma gerekçe olarak bütçe dengesini ve emekli sayısının fazlalığını sunmuştu.

EMEKLİYE TEMMUZ'DA VERİLECEK ZAM NETLEŞTİ

Seyyanen zamdan tamamen ümidini kesen milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisi, gözlerini yasaya göre Temmuz ayında ödenmesi zorunlu olan enflasyon farkına çevirdi. TÜİK tarafından açıklanan ilk 4 aylık verilerin üzerine mayıs ve haziran ayının enflasyonlarının dahil edilmesiyle belirlenecek 6 aylık enflasyon farkı, bu yıl refah payı eklemesi almayacak.

paracik4.jpgHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in koordine ettiği ekonomi politikalarına ek olarak, geçtiğimiz günlerde yılın 2. çeyreğinin enflasyon raporunu sunan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'dan da dikkat çeken açıklamalar gelmişti.

EMEKLİYE YAPILACAK ZAM O TARİHTE AÇIKLANACAK

Karahan, ekonomi politikalarını yapılan açıklamalara göre belirlediklerini aktararak, hesapta olmayan artışların planlamaları tehlikeye atabileceğine dikkat çekmişti. Bu mesaj emeklilere yönelik yalnızca enflasyon farkı ödeneceğinin bir ön mesajı olarak yorumlanırken, ekonomi kulislerinde aktarılan bilgilere göre TÜİK tarafından açıklanması beklenen yüzde 25'lik zamma ek olarak bir ilave yapılmayacak.

Doğalgaz faturalarına bir yıldır eklenen yaklaşık 150 TL'lik ücretsiz fatura desteğinin de bu ay sona ermesiyle birlikte enflasyonda önemli bir artış beklenirken, mayıs ve haziran aylarının ardından Temmuz'un ilk haftasında yapılacak açıklama ile emekliye verilecek zam oranı kesinlik kazanacak.