Termik santral bölgesindeki alevler etkisini kaybetti

Muğla'nın Milas ilçesinde çıkan yangını söndürme çalışmaları devam ederken, Kemerköy Termik Santrali'ne sıçrayan alevler sabaha doğru etkisini kaybetti. halktv.com.tr muhabiri Hazar Dost, bölgeden son bilgileri aktarmaya devam ediyor.

HAZAR DOST I MUĞLA 

Milas'ta yangın 6'ncı gününde etkisini sürdürürken, dün gece Kemerköy Termik Santrali'ne sıçradı.Alevler yaklaşık 11 saat  termik santralde etkili oldu.

Sabah 09.45 itibariyle; 

- Yangın Termik Santral içerisinde söndürülmüş durumda. 1 helikopter ve biraz önce 1 uçak soğutma çalışmalarını gerçekleştiriyor. 

-Yangın Milas-Ören Karayolunun karşı tarafına sıçramış durumda (Kumluca Mevki)

- Yeniköy Termik Santrali için şu an için bir tehdit görünmüyor. 

-Fesleğen ve Akçakaya Mahallelerinde yangınlar devam ediyor. Akçakaya özellikle konumu gereği çok önemli. Hem Kemerköy Termik Santralini hem de Yeniköy Termik santralini tehdit ediyor. Bu yangının söndürülmesi asıl önemli olan. 

-Kıyıkışlacık Mahallesi’nde yangın devam ediyor. 

- Akçakaya ve Fesleğen Mahallelerine havadan müdahale edilmesi bölge için kritik bir öneme sahip.

Yangının boyutu sabah ortaya çıktı 

Çökertme’de dün termik santrale de giren yangının boyutları gün ağırınca ortaya çıktı.

Türkevler Mahallesi girişinde jandarma ellerindeki listeye göre gazetecileri içeriye alıyor. Valiliğin aldığı yasak kararını, alay komutanı iletti. Ancak, yasak kararının gerekçesi açıklanmadı. 

Listede olan kanallar: Anadolu Ajansı, TRT, CNN Türk.

whatsapp-image-2021-08-05-at-12-52-31.jpeg

Geçişe izin verilmiyor

- Ören Mahallesi'nde bulunan termik santrale giden yol, polis ve jandarma ekipleri tarafından kapatıldı. Bölgeye araç geçişine izin verilimiyor. 

Uyarı üstüne uyarı yapılmıştı

Bir haftaya yakın süredir Milas'ta devam eden yangının ikinci gününde başlayan tahliye sırasında  Milas Belediye Başkanı, termik santrale dikkat çekerek,  "Durum çok ciddi. Termik santralin dibine geldi alevler. Varsa imkan derhal gece görüşü olan uçak ya da helikopter bölgeye yönlendirilsin…" diye konuşmuştu. 

halktv.com.tr muhabiri Hazar Dost'un Milas'tan aktardığına göre, yangının ikinci gününde termik santral yetkilileri üst düzey tedbirler alındığını, santralin çevresinde hendekler kazıldığını belirtmişti. 

Çağrılarına devam eden sürekli havadan müdahalenin şart olduğunu belirten Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, "Kritik noktaya geldik, durduramazsak termik santrale gidiyor" demişti. 

Tokat şunları söylemişti: 

"Yangının olduğu yerle buradaki siteler arasında kalın bir hat oluşturmaya çalışıyoruz. İş makineleri burada çalışıyor. .Bütün araçlar buraya konuşlandırıldı. Çünkü burada krtik bir nokta. Eğer biz bu yangını siteleri koruyacak şekilde durduramazsak, bu rüzgarın etkisiyle hem Akçakaya tarafına hem de Türkevleri tarafına maalesef kaçırmak durumunda kalabiliriz. Eğer bu yangını kaçırırsak da termik santralle de yüz yüze kalacak.

Durum artık çok ciddi!

Yarın acele ve ivedi olarak bu hava müdahalelerini yapıp,  bir şekilde şuana kadar ki eksikliğimizi tamamlamamız gerekiyor. Durum artık çok ciddi. Şuan köylerden çıktık, kırsal mahallelerin olduğu yerden çıktık sitelerin olduğu bölgede şuan yangınla boğuşuyoruz. Siteleri de aştığı takdirde artık işimiz çok daha zor." 

Yangın termik santrale ulaştı

Uyarıların sonuç alamamasının ardından dün akşam saatlerinde Çökertme yangınında, itfaiyenin yoğun çabalarıyla termik santrale girmeden durdurulan yangın yeniden büyüdü. Yangının kuvveti rüzgarın da etkisiyle artarak termik santrale ulaştı. Santral personelinin yanı sıra, Ören'in de içinde olduğu 10 yerleşim yerinde tahliye kararı çıkarıldı.

Tahliye edildiler

Muğla Valiliği kararıyla Ören de boşaltılıyor. AFAD kampında kalan insanlar araçlarla iskeleye getirildi. Jandarma insanların evlerini tahliye etmesi konusunda uyarıyor.

9 yerleşim yeri daha boşaltılıyor

Ören Karakol Komutanı'ndan alınan bilgiye göre tahliye kararı çıkan yerleşim yerleri 10'a yükseldi.

Tahliye kararı çıkan yerleşim yerleri;

*Ören
*Alatepe
*Kultak
*Pinar
*Çamlıca
*Bayır
*Fesleğen
*Demirciler
*Bağdamları 
*Karacaağaç

 

Kaynak:DHA

Etiketler :