Kadınlar Adana’da Mahsa Amini için eylem yaptı

Kadınlar Adana’da Mahsa Amini için eylem yaptı
İran'da Mahsa Amini'nin katledilmesi ile başlayan eylemler 7. gününde devam ederken Türkiye'deki kadınlar da, İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından Adana'da da eylem yaptı.

22 yaşındaki Mahsa Amini, 13 Eylül'de, zorunlu başörtüsü yasalarını uygulayan ve 'ahlak polisi' olarak adlandırılan İrşad devriyeleri tarafından saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle gözaltına alındı. Gözaltında dövülerek komaya sokulan Amini, 16 Eylül'de yaşamını yitirdi. Amini'nin ölümüyle başlayan ve ülke geneline yayılan eylemler 7 gündür sürüyor. Rejim güçlerinin sert müdahalesi sonucu şu ana kadar en az 8 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı ve yüzlerce kişi gözaltına alındı.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana

Türkiye'de kadınlar, Mahsa Amini için dün; İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra Adana'da da bir araya geldi. Adana Kadın Platformu’nun çağrısıyla Düş Yolcuları Parkı’nda bir araya gelen kadınlar Mahsa Amini için ses çıkardı. Kadınlar, eylemde sık sık, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganı attı.

'Bir Mahsa öldürdünüz, diğer Mahsalar ile ne yapacaksınız?'

Basın açıklaması öncesi 5 yıl önce İran’dan mülteci olarak gelen Mahsa Nasimdoust, Farsça yaptığı konuşmada, "Bugün buradaysam, İran İslam Cumhuriyeti ajanlarının izin verdiği acı, şiddet ve işkence yüzündendir. Bir Mahsa öldürdünüz, diğer Mahsalar ile ne yapacaksınız?" diye sordu. Masha Nasimdoust, konuşmasın ardından saçlarını keserek, İran rejiminin uygulamalarını protesto etti.

'İran’da kadınlar sessiz kalmıyor'

Adana Kadın Platformu adına konuşan avukat Sevil Aracı Bek de, Türkiye’de her gün üç kadın öldürüldüğüne dikkat çekerek, "Ülkeler, isimler, katiller değişse de erkek-devlet şiddetinin kurduğu düzen, her an kadınlara fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik şiddet uyguluyor, çoğu zaman da vahşice katlediyor. Dinci, faşist rejimlerin üzerlerinden silindir gibi geçtiği kadınlar, bir nefeslik özgürlük için yaşamlarından oluyor" dedi. Bek, her şeye rağmen İran'da 1979’dan bu yana kadınları sessiz kalmadığını belirterek, “1979’dan bu yana kadınları kuşatan dinci-faşist rejim güçlerine karşı İran’da kadınlar sessiz kalmıyor, uyguladıkları şeriat kurallarıyla kadınlara nefes aldırtmamayı hedef haline getiren rejim, Mahsa’nın katledilmesinden sonra sokaklara dökülen binlerce kadını bastırmaya, yıldırmaya, sindirmeye çalışıyor, gözaltına alıyor, dövüyor, öldürüyor. İran’da kadınlar yaşamları pahasına geri adım atmadan dinci-faşist molla rejimine karşı mücadelelerini yükseltmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :