Emekliler Ayağa Kalktı: AKP'den Emekliye Yüzyılın Darbesi Geliyor!

Emekliler Ayağa Kalktı: AKP'den Emekliye Yüzyılın Darbesi Geliyor!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bugün yaptığı açıklamada asgari ücrete ek zam yapılmayacağını, emeklilere ise yalnızca enflasyon farkı verileceğini belirtti. Işıkhan'ın açıklamasının ardından iktidarın Temmuz ayında emeklilere ilişkin yaptığı gizli plan da ortaya çıkmış oldu. SGK Uzmanı İsa Karakaş, milyonları ayağa kaldıracak karar hakkında emeklilere uyarılarda bulundu.

Türkiye'de görülen uzun süreli yüksek enflasyon nedeniyle ekonomi modelinde 180 derecelik değişime gidilirken, başlatılan parasal sıkılaşma süreci adeta 'vatandaşın boğazını sıkma' aşamasına geçti.

Yıllarca yürütülen hatalı ekonomi yönetiminin faturasını emekli ve çalışanlara kesen AKP iktidarı, günden güne erimeye devam eden maaşlarda hiçbir değişikliğe gitmeme konusunda kararlı.

HATALI EKONOMİ POLİTİKALARININ FATURASI İŞÇİ VE EMEKLİYE KESİLDİ

Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında emeklilere ödenecek olan ek zam için yüzde 25 oranını belirleyen hükümet, bu artışı yalnızca kök maaşlara yansıtmış ve milyonlarca emeklinin aldığı ücrette herhangi bir değişiklik yaşanmamasına neden olmuştu.

parpar2.webpYılın ilk ayında emekliye beklediğini vermeyen Erdoğan hükümeti, seyyanen zam beklentilerini kapıyı tamamen kapatırken, emekliler için Temmuz ayında adeta 'pes artık' dedirten bir planı devreye alıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yılın ilk 3 ayında oldukça yüksek gelen enflasyon verilerine rağmen asgari ücrete bu yaz ek zam yapılmayacağını belirtirken, emeklilere ise yalnızca enflasyon farkı ödeneceğini belirtti.

EMEKLİYE EK ZAM ÖDEMESİ NE KADAR OLACAK?

Bu açıklamalar, iktidarın parasal sıkılaşma sürecinde vites yükselttiğini belirtirken, milyonlarca emekliye asıl darbe Temmuz ayında vurulacak. 2016 yılına kadar asgari ücretin üzerinde olan en düşük emekli maaşı, AKP döneminde eriyerek pula dönerken, bu düşük maaşlar dahi Temmuz ayında artış yaşamama tehlikesi ile karşı karşıya.

parpar3.webpSGK Uzmanı İsa Karakaş, geçtiğimiz yıl yapılan uygulamanın tekrarlanabileceğini hatırlatarak, halihazırda 10 bin TL emekli maaşı alan 6 milyonun üzerindeki vatandaşın aylığında hiçbir artışa gidilmeme ihtimaline dikkat çekti.

2008 yılında Aylık Bağlama Oranı (ABO) değişikliği ile emeklilerin aldığı ücretin büyük bölümünü tırpanlayan hükümet, her ne kadar en düşük emekli maaşını yasa ile 10 bin liraya sabitlese de, milyonlarca emeklinin primleri bu seviyenin dahi altında kalmış durumda.

Kök maaşlar 7 bin liraya kadar inerken, Temmuz ayında geçtiğimiz yılki uygulamanın tekrarlanması halinde ise milyonlarca emekli, yılın bitimine kadar devam edecek enflasyonist ortama rağmen 10 bin lira ile geçinmeye mahkum bırakılacak.

AKP'NİN EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI OYUNU

Türkiye Gazetesi yazarı Karakaş, konuya ilişkin köşesinde ele aldığı yazıda, "Karakaş, yazısında şu ifadelere yer verdi:

8lgrb2vcy-52.png"Bu sene Temmuz ayında da benzer durum söz konusudur. Keza 2024/Ocak, Şubat ve Mart aylarına ilişkin verilere göre SSK ve Bağ-Kur’luların maaşlarına şimdiden %15,06 oranında güncelleme kesinleşmiş bulunmaktadır. Bu rakama 2024/Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ilişkin TÜİK tarafından açıklanacak enflasyonun ilave edilmesiyle birlikte refah payı hariç Temmuz ayında yapılacak güncelleme rakamı ortaya çıkacaktır.

Beklenti anketleri de göz önünde bulundurulduğunda 6 aylık enflasyonun azami %24-25 seviyesini geçmeyeceğini söyleyebiliriz. Bu bağlamda 2023 Temmuz ayında olduğu gibi 2024/Temmuz ayında da kök maaşlar üzerinden güncelleme yapılması hâlinde kök maaşı 8.000 TL ve altında kalan milyonlarca emeklinin sıfır zamla karşı karşıya kalarak yine 10.000 TL maaş almaya devam etmesi bahse konu olacaktır.

emekli7.jpgHükümetin kök maaşları dikkate almaksızın taban maaş üzerinden muhtemel enflasyonun %25 gerçekleşmesi hâlinde bu oran üzerinden güncelleme yapması durumunda en düşük taban aylık 12.500 TL olacaktır. Ancak bu formülün de sakıncaları bulunmaktadır. Zira kök ücreti düşük olanlara yapılmış olacak zam oransal anlamda %50-60’ları aşarken kök ücreti 10 bin TL’ye komşu ve üzeri olanlara ise %25 ile sınırlı güncelleme olacaktır. Bu durum ise 25-30-35 yıl prim ödeyenler ile 10 yıl primle emekli olanlar arasında makasın daha da daralması; sonuçta sosyal sigorta tekniğinin tamamen çıkmaza girmesi anlamına gelecektir…

Diğer yandan ekonomi yönetiminin hedefleri tutturmak için sıkı para politikasını uygulamaya devam edeceği de göz önünde bulundurulduğunda yapılacak güncellemelerde hükûmetin cömert davranmayacağı aşikârdır. Dolayısıyla hükûmetin Temmuz ayına kadar belirtilen çıkmazlar üzerinde esaslı formüller üretmesi gerekmektedir."