Parasını Mevduatta Değerlendirenler Dikkat! Son Dakika İptal Olmazsa Bankadan Aldığınız Faiz Geliri Yarından İtibaren Azalabilir

Parasını Mevduatta Değerlendirenler Dikkat! Son Dakika İptal Olmazsa Bankadan Aldığınız Faiz Geliri Yarından İtibaren Azalabilir
Türkiye'de mevduat faizleri ve stopaj oranları önemli değişiklikler geçiriyor. Düşük stopaj avantajı sona erebilir, vade yenileyenler için fırsatlar devam ediyor. Ekonomi uzmanları beklentilerini paylaşıyor.

Türkiye'de mevduatını değerlendirenler için önemli bir döneme giriliyor. Merkez Bankası'nın politika faizini artırmasıyla birlikte mevduat faizleri yükseldi, borsadan çıkış kapısı olarak görülen mevduatlar için stopaj oranları da değişiyor.

whatsapp-image-2024-03-06-at-11-16-14-10.jpeg

STOPAJ ORANLARI DEĞİŞİYOR: DÜŞÜK AVANTAJ SONLANIYOR

Türk Lirası mevduatları için uygulanan stopaj düzenlemesinde son tarih yaklaşıyor. Eğer düzenlemenin süresi uzatılmazsa, stopaj oranı yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkacak. Bu düzenleme öncesinde düşük stopaj oranlarıyla yatırımcılara avantaj sağlanmıştı.

101798.jpeg

YENİDEN VADELEYENLERE AVANTAJ: SÜRESİ GEÇMEDEN FAYDALANIN

30 Nisan'a kadar parasının vadesini yenileyenler yüzde 5'lik stopaj oranından faydalanabilecek. Bu sayede 10 puanlık bir avantaj elde edebilecekler.

FİNANS UZMANI İRİS CİBRE'DEN DEĞERLENDİRME

309626.jpeg

Finans Uzmanı İris Cibre, konuya ilişkin şu görüşleri kaydetti: "Eğer, son dakika uzatılmazsa, bugün, Mevduat ve Fonlara stopaj muafiyeti ve indirimi bitiyor. Ve aslında 3 aylık mevduatta ve fon getirilerinde 100 bps faiz indirimi anlamı taşıyor."

BEKLENTİLER VE ÖNGÖRÜLER: MEVDUAT FAİZLERİNDE YÜKSELİŞ DEVAM EDEBİLİR

Mevduat faizlerindeki yükselişin ardından yatırımcıların dikkatini çeken mevduat hesapları, 1 Mayıs'tan itibaren önemli bir değişikliğe uğrayacak. Gelir vergisi stopaj avantajı süresinin sona ermesiyle birlikte, vergi oranlarının yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkabileceği konuşuluyor.

PROF. DR. ŞENOL BABUŞÇU'DAN UYARILAR

Mevduat faizi geliri üzerinden alınan gelir vergisi stopajının %15'e yükselmesi öngörülürken, ekonomi uzmanları ve akademisyenler bu konuda fikirlerini dile getiriyorlar. Prof. Dr. Şenol Babuşçu da bu görüşlerden birini paylaşıyor.

309914-1.jpeg

MEVDUAT FAİZLERİNDEKİ ARTIŞ VE MERKEZ BANKASI'NIN POLİTİKA FAİZİ

Özellikle Merkez Bankası'nın politika faizini %50'ye yükseltmesi, bankaların faiz oranlarını artırmalarına neden oldu. Bu bağlamda, 3 aylık vadede faiz oranının yaklaşık %70'e ulaştığı gözlemlenirken, Mart ayında enflasyonun %68,50 olarak gerçekleştiği belirtiliyor.

ÖNGÖRÜLER VE BEKLENTİLER: EKONOMİK TOPARLANMA VE REEL GETİRİ ARTABİLİR

2023/04/19/para1.webp

İlerleyen aylarda, Merkez Bankası'nın enflasyon beklentileri doğrultusunda faiz politikalarını belirlemesi bekleniyor. Bu süreçte, enflasyonun düşük seviyelerde kalması durumunda mevduat faizlerinin yüksek seyretmesi ve ekonomik toparlanmanın desteklenmesi öngörülüyor.

Türk Lirası mevduatlara uygulanan düşük stopaj oranları, liralaşma stratejisini desteklemek için getirilmişti. 30 Nisan sonrası bu düzenlemenin uzatılıp uzatılmayacağı belli değil.

2021/11/19/merkez-bankasi-para.jpg