Darbeden sonra kritik YAŞ: İşte beklenen değişiklikler

Darbeden sonra kritik YAŞ: İşte beklenen değişiklikler
TSK’daki emeklilik ve terfilerinin belirlendiği kritik Yüksek Askeri Şura toplantısı bugün yapılıyor. Geçen yıl general ve amiral kadrolarının büyük ölçüde boş kalması nedeniyle, albayların terfi şansı yükseldi

TSK’daki emeklilik ve terfilerinin belirlendiği kritik Yüksek Askeri Şura toplantısı bugün yapılıyor. Geçen yıl general ve amiral kadrolarının büyük ölçüde boş kalması nedeniyle, albayların terfi şansı yükseldi. Kurmayların yanı sıra, normalde terfi şansı çok az olan ‘sınıf subayı’ albaylar arasından da çok sayıda terfi bekleniyor.

15 Temmuz 2016’da hain darbe girişiminin ardından 28 Temmuz 2016 günü gerçekleştirilen YAŞ toplantısı, hızlı kararlar verilmesi gereken bir toplantıydı. Bu nedenle istenen hedeflere tam olarak ulaşılamamıştı.

Aradan geçen bir yılda, TSK, FETÖ yapılanması ve darbe girişimi ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle 196’sı general 7 binden fazla subayı ihraç etti.

Milli Savunma Bakanlığı’nın, Genelkurmay’ın ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın hukuki statüsü konusunda ciddi değişikliklere gidildi. Kritik görevlerdeki subaylarla ilgili hem geçmişleri, hem 15 Temmuz darbe girişimindeki tutumları konusunda kapsamlı araştırmalar yapıldı.

ASIL YAŞ TOPLANTISI BUGÜN YAPILIYOR

Darbe sonrası aslında ilk gerçek YAŞ toplantısı geçen seneki değil bugünkü toplantı sayılabilir. Çünkü TSK'daki darbe tasfiyelerinin asıl etkisi ilk kez bugün yapılacak YAŞ toplantısını etkileyecek.

CUMHURİYET TARİHİNDE BENZERİ YOK

O nedenle bugünkü YAŞ toplantısının Cumhuriyet tarihinde benzeri yok. Pek çok komuta kademesi için teamüllere uygun aday yok. Hem o nedenle hem de hükümetin sadece en üst düzeyde değil tüm üst düzey kadrolarda TSK'yı artık tamamen kendine yakın gördüğü subaylardan oluşturmak ve bir daha darbe tehlikesiyle karşılaşmak istemeyişi çok sürpriz ve teamül dışı, çok sayıda terfiye sebep olabileceği konuşuluyor.

HULUSİ AKAR GÖREVDE KALACAK MI?

15 temmuz günü darbecilere esir düşmesi, darbe girişimini önleyememesi ve hakkında ortaya atılan çeşitli şüpheler nedeniyle bu YAŞ toplantısında Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın da görevde kalıp kalmayacağı tartışıldı.

Ancak gerek dün Cumhurbaşkanı Erdogan'ın başkanlığında yapılan YAŞ toplantısına ilişkin 6 saatlik görüşmede Akar'in bulunuşu gerekse de mevcut terfi sıralaması Akar hakkında bir tasarruf olmayacağı yolundaki kanaati güçlendiriyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, görevde 2. yılını doldurdu ve normal şartlarda iki yıl daha süresi var. Sonuç olarak sürpriz olmadığı sürece Akar’la ilgili olumsuz bir karar çıkması beklenmiyor.

DAVUT ALA'NIN TERFİSİNE KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

"Darbe girişimi sırasında İstanbul’daki Kartaltepe Kışlası’nın komutanı olan ve darbecilerle girdiği çatışmada yedi kurşunla yaralanan Piyade Albay Davut Ala’nın bugünkü Yüksek Askeri Şura toplantısında Tuğgeneralliğe yükseltilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Böyle birşey olduğu takdirde de Ala, Generalliğe terfi eden ilk 15 Temmuz gazisi olacak."

HER ORGENERALİN ŞANSI VAR

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın görev süresi 30 Ağustos'ta doluyor. 63 yaşında olan Salih Zeki Çolak'ın süresinin uzatılma ihtimali de var. Çolak emekliye ayrılırsa bu göreve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ya da Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar'ın gelmesi bekleniyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi ise geçen yıl uzatılmıştı. Bostanoğlu'nun emekli olması beklenirken, bir yıl daha süresinin uzatılması mümkün bulunuyor. Bostanoğlu emekli olursa yerine Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele gelecek.

Hava Kuvvetleri'nde de Orgeneral Abidin Ünal iki yıllık görev süresini tamamlıyor. Ünal da 1953 doğumlu ve görev süresinin bir yıl uzatılması mümkün. Ünal'ın emekli olması durumunda ise yerine Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Hasan Küçükakyüz'ün atanması bekleniyor.

KİMLER KATILIYOR?

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Recep Akdağ ve Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal katılacak.

Bunuda Okuyabilirsiniz...

Etiketler :