Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı, TSK'nın geleceğini şekillendirecek: Kilit isim Org. Ümit Dündar

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı, TSK'nın geleceğini şekillendirecek: Kilit isim Org. Ümit Dündar
Yüksek Askeri Şura toplantısı yarın Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanıyor. İşte toplantının şifreleri...

Yüksek Askeri Şura toplantısı yarın Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanıyor. Geçen yıl 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası gerçekleşen toplantıda gelecekteki ordu kademesini şekillendirmekten daha çok, FETÖ'cü hainlerin temizliğiyle ilgiliydi ve kararlar hızlıca alınmıştı. Bu yılki YAŞ toplantısına Türk Silahlı Kuvvetlerinin gelecekteki yönetim kademesinin şekillenmesi açısından bakıldığında kritik bir öneme sahip olacak.

Bu toplantıda gözler Org. Yaşar Güler ile Org. Ümit Dündar'da olacak. Çünkü bu iki ismin gelecekteki Genelkurmay Başkanı olma durumları var. Fakat bu durumlar, bu toplantıda alınacak kararlara bağlı. 15 Temmuz hain darbe girişiminin kilit isimlerinden biri hiç şüphesiz Org. Ümit Dündar'dı. O gece ulaşılabilen en üst rütbeli komutan O'ydu ve bu nedenle de Org. Hulusi Akar'a ulaşılana kadar kendisine Genelkurmay Başkanı vekilliği görevi verilmişti ve hain darbe girişimi sırasında Türk Ordusuna emirleri O vermişti.

Hürriyet gazetesi köşe yazarı Deniz Zeyrek'in bugünkü köşe yazısının ana konusun da YAŞ toplantısıydı. Zeyrek, komutanların durumunu inceleyerek, olasılıkları gündeme getirdi

İşte Deniz Zeyrek'in yazısının o bölümü:

Kritik YAŞ’ın şifreleri

Başbakan Binali Yıldırım, 2 Ağustos 2017 Çarşamba günü kritik bir Yüksek Askeri Şura(YAŞ) toplantısına başkanlık edecek.

15 Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişiminin ardından 28 Temmuz 2016 günü gerçekleştirilen YAŞ toplantısı, hızlı kararlar verilmesi gereken bir toplantıydı. Bu nedenle istenen hedeflere tam olarak ulaşılamamıştı.

Aradan geçen bir yılda, TSK, FETÖ yapılanması ve darbe girişimi ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle 196’sı general 7 binden fazla subayı ihraç etti.

Milli Savunma Bakanlığı’nın, Genelkurmay’ın ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın hukuki statüsü konusunda ciddi değişikliklere gidildi.

Kritik görevlerdeki subaylarla ilgili hem geçmişleri, hem 15 Temmuz darbe girişimindeki tutumları konusunda kapsamlı araştırmalar yapıldı.

DOMİNO TAŞI GİBİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulisi Akar, görevde 2. Yılını doldurdu ve normal şartlarda iki yıl daha süresi var. Akar’la ilgili olumsuz bir karar çıkması beklenmiyor.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak 2013’ten beri Orgeneral ve 2015’teki YAŞ toplantısından beri Kuvvet Komutanı olarak görev yapıyor. Çolak’ın görev süresinin uzatılabileceği konuşulsa da emekli olma ihtimalinin daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Zira, bu seviyedeki atamalar domino taşları gibi birbirinden etkileniyor. Eğer Çolak bu görevde bir yıl daha kalırsa, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler’in de aynı süre içinde görevine devam etmek zorunda kalır.

Oysa Güler’in bu yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine getirilmesi, oradan da 2019’da Hulisi Akar’ın emekli olmasının ardından Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturması muhtemel.

2016’daki YAŞ toplantısında görev süresi uzatılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu da bu yıl emekli oluyor. Yerine Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele’nin getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, 2014 yılında Orgeneral olmuştu ve Kuvvet Komutanı olarak bir yıl daha görev yapabilir. Ancak kulislerde geçen yıl Orgeneral olan Hasan Küçükakyüz’ün de  Kuvvet Komutanlığı potasına girdiği, bu YAŞ toplantısının sürprizinin Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan getirilebileceği konuşuluyor.

15 Temmuz 2016 gecesi, darbecilere karşı en net tavrı ortaya koyan eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 28 Şubat 2016 günü yapılan YAŞ’ta Genelkurmay İkinci Başkanı olmuştu. Dündar’la ilgili karar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı’yla ilgili kararlardan etkilenebilir. Beklenti Dündar’ın bir yıl daha 2. Başkan olarak kalması. Eğer öyle olursa, sonraki yıllarda Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na kadar çıkıp, oradan emekli olması büyük ihtimal. Ancak 15 Temmuz darbe girişimine karşı tavrı nedeniyle sürpriz bir şekilde Dündar’ın Genelkurmay Başkanlığı yolu da açılabilir.

Deniz Zeyrek'in yazısının diğer bölümlerini buradan okuyabilirsiniz

Etiketler :