Yine bir CASA tipi uçak faciası, yine şehit: Bu uçaklar yasaklanmamış mıydı?

Yine bir CASA tipi uçak faciası, yine şehit: Bu uçaklar yasaklanmamış mıydı?
Türkiye bir kez daha askeri uçak faciasıyla sarsıldı. Isparta'da yaşanan kazada en çok düşen askeri uçağın modeli dikkat çekti. Çünkü, İspanyol yapımı CN-235 CASA askeri uçak Türk milletine geçmişteki iki tartışmalı...

Türkiye bir kez daha askeri uçak faciasıyla sarsıldı. Isparta'da yaşanan kazada en çok düşen askeri uçağın modeli dikkat çekti. Çünkü, İspanyol yapımı CN-235 CASA askeri uçak Türk milletine geçmişteki iki tartışmalı kazayı hatırlatıyor... 17 yıl önce Türk ordusunun göz bebeği 34 bordo bereli askerimiz aynı model uçağın düşmesi sonucu şehit olmuştu. Uzun yıllardır suikast olup olmadığı tartışılan Org. Eşref Bitlis'in uçağı da C90 tipi uçaktı. Türkiye'nin CASA uçaklarıyla acı tecrübeleri varken, CASA'nın üreticisi olan İspanyol EADS "yasaklı" listesine alınmış olmasına rağmen, düşen uçağın CASA tipi olması, "neden halen kullanılıyor?" sorusunu akıllara getirdi....

GENELKURMAY AÇIKLADI: CN-235 CASA

Isparta'da düşen uçakla ilgili Genelkurmay Başkanlığı, "17 Ocak 2018 tarihinde 11.03’te konuşlu bulunduğu Eskişehir 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığından planlı uçuş eğitimi maksadıyla içinde iki pilot ve bir teknisyen olduğu halde kalkış yapan bir CN-235 CASA tipi askeri nakliye uçağı ile saat 12.50 civarında radar irtibatı kesilmiş ve derhal arama kurtarma faaliyetlerine başlanmıştır. Saat 14.30 sularında Eğirdir Gölü kuzeyinde uçağımızın enkazına ve üç kahraman personelimizin naaşlarına ulaşılmıştır." açıklamasını yaptı.

VUKUATLI UÇAK : CASA

Isparta'da düşen askeri uçağın modelini duyulunca, akıllara iki kaza geldi. Biri 1993 yılında Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in şehit olduğu ve suikast olup olmadığı tartışmaları süren kaza. Eşref Bitlis'in uçağı CASA tipi değildi, ancak kamuoyu hafızasında böyle bir yanlış bilgi var. Diğer kaza ise 2001 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin en seçme birliklerinden olan, ordunun göz bebeği bordo bereli 34 askerin şehit olduğu kazydı.

ORG. EŞREF BİTLİS'İN ŞEHİT OLDUĞU UÇAK KAZASI

casa, askeri uçak, eşref bitlis

Tarihler 17 Şubat 1993 'ü gösterdiğinde Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis, Ankara'dan Diyarbakır'a gitmek için uçakla yola çıktı. Fakat kalkıştan çok kısa bir süre sonra uçak Ankara'nın Yenimahalle semtindeki PTT binasının üzerine düştü. Orgeneral Bitlis ile 4 askeri personel ve 1 PTT görevlisi şehit olması Türkiye'yi sarsmıştı. Çünkü, ilk defa bir kuvvet komutanı görevi başında hayatını kaybederek şehit oluyordu...

BİTLİS'E SUİKAST İDDİASI

ÇEKİÇ GÜÇ'ÜN TÜRKİYE'DENÇIKMASINI İSTİYORDU

Eşref Paşa'nın şehit olması, o tarihlerde tartışmaları da beraberinde getirdi. Orgeneral Bitlis, Kuzey Irak'ta konuşlanmış durumda bulunan Çekiç Güç Kuvvetlerinin Türkiye'den ayrılması gerektiğini ve ABD'nin Kuzey Irak'ta oluşturmaya çalıştığı Kürt Devleti'nin Türkiye'nin zararına olduğunu söylüyordu. Bu nedenle ABD büyükelçiliği tarafından birkaç defa hükûmete şikayet edildiğine dair haberler çıkmıştı.

ABD UÇAKLARI HELİKOPTERİNİ TACİZ ETMİŞTİ

ABD'nin Org.Bitlis'ten rahatsızlığı o kadar fazlaydı ki, Çekiç Güç'e bağlı Amerikan savaş uçakları 17 Aralık 1992 tarihinde kendilerine bildirildiği halde Irak'ın Selahaddin kentine gitmekte olan Bitlis'in helikopterine taciz uçuşu yaptı. Helikopteri inişe zorladı.

ÖZAL'A MEKTUBU

Org. Bitlis, ölümünden 7 ay önce kendisini gelecekte Genelkurmay Başkanı olarak görmek isteyen dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a yazdığı son mektupta Kürt sorununa ilişkin şöyle yazmıştır:

"Sayın Cumhurbaşkanım, Zatı Aliniz bu olaya müdahil olmalı, aksi takdirde bölgede sonu alınamayacak ciddi risk ve tehditlerle karşı karşıya kalabiliriz."

ABD'NİN PKK'YA YARDIM ETTİĞİNİ AÇIK AÇIK SÖYLEDİ

O yıllar terör ile mücadele en aktif yıllardı ve bölücü terör örgütünün başka ülkelerden destek aldığı ortadaydı. İşte tam bu ortamda Org. Bitlis, 7 Şubat 1993 tarihinde İncirlik Üssü'nden kalkan ABD uçaklarının, PKK'ya yardım dağıttığı" açıklamasını yaptı. Sadece 10 gün sonra  17 Şubat 1993 tarihinde içinde bulunduğu Beechcraft B200 King Air C90 tipi uçağın henüz aydınlanamayan nedenlerle düşmesi sonucu şehit oldu.

KAZAYA ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMA

Kazanın ardından olay yerinde inceleme yapan Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş uçağın düşüş sebebinin buzlanma ve pilotaj hatasını olduğunu söyledi. Ertesi gün ise TSK'dan yapılan açıklamada hiçbir bilirkişi ve teknik raporun henüz olmadığı ortaya çıktı. Kara Havacılık Okulu Komutanı Tuğgeneral Armağan Kuloğlu tarafından kazadan yarım saat sonra hazırlanan bilirkişi raporunda Genelkurmay Başkanı Güneş'in açıklamasını tekrarlandı.

KARA YIL: 1993

Eşref Paşa'nın kamuoyunda tartışmalara neden olan şehadetinden yaklaşık 2 ay sonra, 17 Nisan 1993 tarihinde Cumhurbaşkanı Turgut Özal geçirdiği kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Ayrıca, Org. Bitlis'in ekibinde yer alan Kurmay Albay Rıdvan Özden ve Tuğgeneral Bahtiyar Aydın gibi bazı yüksek rütbeli askerler de görevi başında şüpheli şekilde vefat etti.

Aynı yıl Uğur Mumcu suikastte kurban giderken, "Özal'ın prensi" olarak anılan eski Maliye Bakanı Adnan Kahveci de şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Sarsıntıların bunlarla sınırlı kalması bir yana, 1993 yılında üç büyük olay daha meydana geldi.

Bingöl karayolunda, 24 Mayıs 1993 günü yol kesen bölücü terör örgütü PKK, 33 silahsız eri şehit etti. Hemen ardından görünmeyen vazı eller Alevi-Sünni çatışmasını tekrar başlatmak istedi ve 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Katliamında 33 yazar ve düşünür ile 2 otel görevlisi hayatını kaybetti (ölenler arasında ayrıca 2 gösterici bulunmaktadır). Yine 1993 yılında PKK saldırısında 33 sivilin katledildiği Başbağlar Katliamı yaşandı.

ORDUNUN GÖZ BEBEĞİ 34 ASLAN ŞEHİT OLDU

cn-235 casa, bordo bereli, özel kuvvetler

Tarihler bu sefer 17 Mayıs 2001'i gösteriyordu. Diyarbakır'dan havalanan CN-235 CASA tipi askeri nakliye uçağı, havalanmasından yirmi beş dakika sonra arıza yaparak Malatya il sınırları içinde düştü. Kazada 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş ve 10 er olmak üzere 34 askerimiz şehit oldu.

Etiketler :