Yerel mahkeme Berberoğlu kararını uygulamadı

Yerel mahkeme Berberoğlu kararını uygulamadı
Yerel mahkeme, AYM'nin Enis Berberoğlu hakkında verdiği yeniden yargılama kararını tanımadı. Yerel mahkeme Şahin Alpay ve Mehmet Altan kararına da direnmişti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında Yargıtay’ın onadığı 5 yıl 10 aylık ceza hakkında direndi.

AYM Berberoğlu hakkında “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna”, “kişin hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna”, “Anayasa’nın 67. Maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine ve “Anayasa’nın 19. Maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine” karar vermiş ve ihlal olduğunu belirtmişti. AYM, ihlal sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine davayı göndermişti.

14. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin yeniden yargılama yapılması ve durma kararı verilmesi gerektiğine dair “yol gösterme işlemi” yapıldığını söyledi. AYM’nin yerindelik denetimi yapamayacağını belirterek, AYM’nin uygulamayacaklarını açıkladı. 14. Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yargılama yapılmasına yer olmadığına, cezanın aynen ifasına oy birliği ile karar verdi. Mahkeme, 7 gün içerisinde itiraz yolunu açık bıraktı.

Celal Ülgen: Şentop’un dediği çıktı

Halk TV'ye konuşan avukat Celal Ülgen kararı şu şekilde değerlendirdi:

"Bugünkü yargıdan beklediğimiz budur. İşaret edildi o işaret doğrultusunda karar verildi. Önceden ayarlanmasa Mustafa Şentop o şekilde bir demeç verebilir miydi veremezdi. Bu ülkenin en yüksek mahkemesi Anayasa Mahkemesi yerindelik denetimi yapamaz diyor. Evet yapamaz ama yerindelik denetimi yapılmadı ki. Tam tersine bir milletvekilinin ikinci seçiminden sonra da dokunulmazlığının devam edileceği yönünde karar verdi. Bu yerindelik değil. AYM, sen suçu işledin ya da işlemedin demiyor. AYM, anayasada yer alan milletvekilliği dokunulmazlığı ihlal edilmiştir diyor. Ama burada kamuoyunun dikkat etmesi gereken nokta şu; birisi işaret ediyor ve o mahkeme o doğrultuda karar veriyor. Mustafa Şentop'un demeçinde ne denildiyse o karar çıktı."

Avukat Turgut Kazan: Bir hukukçu olarak utanıyorum

"Bunun hukuki bir yorumu olamaz. Mahkeme herhangi bir gerekçeye dayanarak AYM’nin kararını tanımıyorum diyorsa ben hukuku tanımıyorum demektir. Türkiye artık hukuk devleti değildir demektir. Bunun hukuki bir yorumu olamaz. Mahkeme herhangi bir gerekçeye dayanarak AYM’nin kararını tanımıyorum diyorsa ben hukuku tanımıyorum demektir. Türkiye artık hukuk devleti değildir demektir. Bunun böyle olacağı zaten belliydi. Ne zaman belliydi? Saray ile Meclis Başkanı'nın görüşmelerinden sonra birden bu talep Meclis’e intikal edince böyle bir şekillenme bekleniyordu. Anayasa Mahkemesi’nin o tarihte vereceği bir ihlal kararı ellerini kollarını bağlayacağı için bu yolu seçtiler. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir hukuk devleti olmadığının yeniden tescilidir. Başka bir tartışmaya gerek yok. Türkiye için bir hukuk devleti mücadelesi vermek gerekiyor. Ne yazık ki hukuk bir kere daha ihlal edilmiştir, çiğnenmiştir. Bir hukukçu olarak utanıyorum, başka bir şey söyleyemiyorum."

Mustafa Şentop: AYM böyle bir karar veremez

Dün Erdoğan, Saray’da TBMM Başkanı Mustafa Şentop'u kabul etti. Bugün saat 12:00’da Enis Berberoğlu ile ilgili açıklama yapan Şentop, “İlk derece mahkemesinin bu konuda vereceği karar önemli. Bizim baktığımız şey kesin hükmün hukuki varlığı ile ilgili durumdur. AYM'nin kararı bunu henüz ortadan kaldırmamıştır. Kesin hükmün ortadan kalktığı durumda bunu yeniden değerlendireceğiz.” demişti. Saat 13:00’da yerel mahkeme gerekçeli kararı açıkladı.

Alpay ve Altan kararına da direnmişti

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, 2018 yılında FETÖ üyeliğinden tutuklu yargılanan gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay’ın, “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ve “ifade ve basın özgürlüklerinin” ihlal edildiğine oy çokluğu ile karar vermişti. AYM, Mehmet Altan’a ayrıca 20 bin lira manevi ödenmesine de karar verdi. Şahin Alpay hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Altan hakkında da 26. Ağır Ceza Mahkemesi tutukluluğunun devamına karar verdi. AYM de kararların ardından sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapmıştı.

Etiketler :