Yeni reform paketinden ayrıntılar

Yeni reform paketinden ayrıntılar
Yeni reform çalışmalarında "AYM ve AİHM'in ihlâl kararlarının yeniden yargılama sebebi sayılması" gündemde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği hukuk ve ekonomi alanında yürütülen reform çalışmalarının detayları gündemde.

Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre çalışmalardaki son durum, önceki gün Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirilen AKP Merkez Yürütme Kurulu toplantısında ele alındı.

Haberde yer alan bilgilere göre yapılan çalışmada, “ifade özgürlüğü” alanıyla ilgili davalarda “uygulamadaki farklılıkların giderilmesi”, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ihlâl kararlarının “yeniden yargılama” sebebi sayılması, ticari arabuluculukta kapsamın genişletilmesi gibi başlıklar öne çıkıyor. Mevzuat çalışmasının Ocak ayında 4. yargı paketi olarak Meclis’e sunulacağı ifade ediliyor.

Avrupa Birliği (AB) sürecine de etki edecek bir dizi düzenleme içerecek reformlarda ifade özgürlüğü, uzun tutukluluk sürelerinin kısaltılması ve yerel mahkemelerin AYM ile AİHM kararlarına uyumu ile ilgili yapılacak değişiklikler öne çıkıyor. Bu kapsamda anayasa ve yasalardaki hükümleri açık olan ancak uygulamadan kaynaklı sorunların yaşandığı “ifade özgürlüğü” alanıyla ilgili “uygulamadaki farklılıkların giderilmesi” sağlanacak.

Tutukluluk süresi, AYM ihlal kararları

Geçen yıl çıkarılan 1. yargı paketiyle Türk Ceza Kanunu’nda soruşturma aşamasındaki tutukluluk sürelerine sınır getirilmiş; böylece soruşturma sürecindeki azami tutukluluk süresine ilişkin hükümler, kovuşturma evresinden ayrılmıştı.

Haberde yeni düzenlemeyle 102. maddede ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren davalarda, yedi yıla kadar çıkarılabilen tutuklama süresinin aşağı çekilmesinin planlandığı belirtildi.

Yeni paketle, yerel mahkemelerin AYM ve AİHM kararlarına uyumu konusunda da önemli bir adım atılması öngörülüyor. Geçtiğimiz ocakta Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) hâkim ve savcıların derece yükselmesi esaslarına ilişkin ilke kararında yaptığı değişiklikle ilk kez yargı mensuplarının terfilerinde AİHM ve AYM’nin ihlâl kararına sebebiyet verip vermediklerine de bakılması hükme bağlanmıştı. Ancak “uyumsuz karar” örneğinin son olarak CHP Milletvekili Enis Berberoğlu davasında yine gündeme gelmesi ve çok tartışılması nedeniyle ihlâl kararlarının, “yeniden yargılama” sebebi sayılması için kanun değişikliği planlanıyor.

Pakette yer alacak ekonomik  düzenlemelerin temelini “yatırım uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde uluslararası tahkim, sulh, uzlaşma, arabuluculuk gibi uyuşmazlık çözüm yollarının kullanımının artırılması” oluşturacak.

Etiketler :