Z Kuşağı neden iş hayatında çabuk sıkılıyor? Z kuşağının çalışma yaşamındaki sorunları neler?

Z Kuşağı neden iş hayatında çabuk sıkılıyor? Z kuşağının çalışma yaşamındaki sorunları neler?
Doğduğunuz yıla göre X, Y, Z gibi kuşakların arasında yer alıyorsunuz. Peki son dönemde çok sık duyduğumuz Z kuşağı tabiri kimler için kullanılıyor? Z kuşağının özellikleri neler? Z kuşağı iş hayatında neden bu kadar çabuk sıkılıyor, ne gibi sorunlar yaşıyorlar?

Bireyler, sosyologlar tarafından doğum yıllarına göre çeşitli kuşaklara ayrılıyor. Bu da bazı ortak özelliklerin ortaya koyulduğu anlamına geliyor. Son zamanlarda en popüler olan kuşak ise Z Kuşağı. Bu kuşak içerisinde bireyler aktif iş hayatında yer almaya başladı. Yani geleceğin inşası da artık bir anlamda bu kuşağın omuzları üzerinde. Ancak bu Z kuşağının da çok çabuk sıkılması ve tepki vermesi söz konusu. Acaba Z kuşağının iş hayatındaki sorunları neler?

Siz hangi kuşaksınız?

  • 1925-1945 yılları arasında doğanlar Sessiz Kuşak,
  • 1946-1964 Bebek Patlaması,
  • 1965-1979 yılları arasında doğanlar X Kuşağı,
  • 1980-1999 yılları arasında doğanlar Y Kuşağı,
  • 2000-2012 yılları arasında doğanlar Z Kuşağı,
  • 2013 ve sonrasında doğanlar ise Alfa Kuşağı olarak gruplandırılıyor.

Z kuşağının iş hayatındaki sorunları neler?

issizlik-1.jpg

İş bulamıyorlar

Türkiye’deki genç işsizlik oranı oldukça fazla. Bu da Türkiye'nin sahip olduğu genç kuşak potansiyelini kullanamaması demek. Z Kuşağı ya iş bulamıyor ya da iş bulsa dahi genellikle düşük ücretlerle çalışıyor. Bu yüzden Z Kuşağı çalışanları, mevcut işlerinden uzaklaşmaya başlıyor.

gelecek-kaygisi.jpg

Gelecek kaygısı yaşıyorlar

Hayat pahalılığı, işsizlik ve kötü koşullar Z Kuşağı üzerinde baskı kuruyor, gelecek kaygısı yaratıyor. İş hayatına katılan veya eğitimine devam eden bireyler, rahat yaşayamıyor. Gelecek kaygısı Z Kuşağı’nın zaman ve kariyer planlamalarını olumsuz etkiliyor.

ucret-beklentisi.jpg

Ücret beklentileri karşılanmıyor

Z Kuşağı çalışanları genellikle asgari ücretle çalıştırılıyor. Artan maliyetler nedeniyle Z Kuşağı çalışanlarının da doğal olarak ücret beklentisi yükseliyor. Karşılık bulamayan çalışanlar ise mevcut işlerinden istifa etmeye başlıyor ve kısır bir döngü başlıyor.

tecrube.jpg

Tecrübesizlere fırsat tanınmıyor

Özellikle özel sektörün yayınladığı iş ilanlarının içeriği incelendiğinde başvuru yapan adaylardan aynı anda birçok beceriye sahip olmaları bekleniyor. Tecrübe beklentisi nedeniyle bir rekabet de başlıyor. Z Kuşağı’nın iş dünyasına yeni katılması, tecrübe sorununun oluşmasına ve tercih edilmemelerine neden oluyor.

kuresellesme.jpg

Küresel dünya ile kıyasladıklarında sorun artıyor

Z Kuşağı çalışanları özellikle gelişmiş ülkelerdeki yaşıtlarının alım gücünü ve yaşam biçimiyle kendilerini kıyasladıklarında çalışma hayatından uzaklaşıyor. Teknolojik ürünlere ulaşma sorunu yaşıyorlar, çünkü artan fiyatlar oldukça zorlayıcı.

yorgun.jpg

Tükenmişlik sendromu yaşıyorlar

Z Kuşağı çalışanlarının yaşadığı sorunlar, mental ve fiziksel olarak yıpranmaya neden oluyor. Tükenmişlik hissi ve beklenti kaybı Z Kuşağı çalışanlarını, iş dünyasından uzaklaştırıyor. Böylece girişimciliğe ya da negatif anlamda genç işsizliğe kapı aralıyor.