Yosundan akıllı etiket! Bozulan gıdayı renk değişimiyle haber veriyor

Tarsus Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gülden Gökşen ve ekibi, deniz yosunundan elde edilen çevre dostu biyomalzeme ile gıdanın bozulma durumunu renk değişimiyle gösteren “akıllı etiket” geliştirdi. Etiket, ürün ambalajına yerleştirilerek tüketiciyi tazelik konusunda görsel olarak uyarıyor.

Tarsus Üniversitesi Gıda İşleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülden Gökşen ve ekibi, deniz yosunundan elde ettikleri biyomalzeme ile gıdaların bozulma durumunu renk değişimiyle gösteren çevre dostu bir “akıllı etiket” geliştirdi.

aa-20250503-37830707-37830697-mersinde-deniz-yosunundan-urunlerin-tazelik-durumunu-gosteren-akilli-etiket-gelistirildi-min.jpg

2023 yılında başlatılan proje, Avrupa Birliği destekli Sürdürülebilir Mavi Ekonomi Ortaklığı ve TÜBİTAK tarafından destek aldı.

aa-20250503-37830707-37830696-mersinde-deniz-yosunundan-urunlerin-tazelik-durumunu-gosteren-akilli-etiket-gelistirildi-min.jpg

Çalışmada, Mersin sahillerinden toplanan üç farklı kırmızı yosun türünden pigment ve biyoplastik elde edilerek etiket üretiminde kullanıldı.

aa-20250503-37830707-37830695-mersinde-deniz-yosunundan-urunlerin-tazelik-durumunu-gosteren-akilli-etiket-gelistirildi-min.jpg

Bu etiketler, ambalaj içine yerleştirildiğinde gıdanın tazelik durumunu görsel olarak izleme imkânı sunuyor.

aa-20250503-37830707-37830694-mersinde-deniz-yosunundan-urunlerin-tazelik-durumunu-gosteren-akilli-etiket-gelistirildi-min.jpg


Gökşen, geliştirilen etiketin, ürünün ambalajına yapıştırıldığını ve raf ömrü boyunca doğrudan tüketiciye bilgi verdiğini belirtti:

aa-20250503-37830707-37830693-mersinde-deniz-yosunundan-urunlerin-tazelik-durumunu-gosteren-akilli-etiket-gelistirildi-min.jpg


“Etiketin rengi değiştiğinde, ürünün bozulduğunu anlayabiliyorsunuz. Böylece son kullanma tarihine gerek kalmadan tüketici bilgilendiriliyor.”

aa-20250503-37830707-37830692-mersinde-deniz-yosunundan-urunlerin-tazelik-durumunu-gosteren-akilli-etiket-gelistirildi-min.jpg

Balık, et, tavuk, meyve ve sebze gibi ürünlerde kullanılan bu etiketlerin, gıda israfını azaltma ve gıda güvenliğini artırma potansiyeli bulunuyor.

aa-20250503-37830707-37830690-mersinde-deniz-yosunundan-urunlerin-tazelik-durumunu-gosteren-akilli-etiket-gelistirildi-min.jpg

Aynı zamanda akıllı raf sistemlerini de destekleyen teknoloji, tüketicilere hijyenik ve güvenli ürünlere erişim sağlıyor.

aa-20250503-37830707-37830689-mersinde-deniz-yosunundan-urunlerin-tazelik-durumunu-gosteren-akilli-etiket-gelistirildi-min.jpg

Doç. Dr. Gökşen, ürünün ticarileştirilmesi için hazırlıklara başladıklarını ve etiketin deniz yosunlarının yanı sıra bazı gıda atıklarından da üretilebildiğini söyledi.

aa-20250503-37830707-37830706-mersinde-deniz-yosunundan-urunlerin-tazelik-durumunu-gosteren-akilli-etiket-gelistirildi-min.jpg


“Küresel ısınma, çevre kirliliği ve gıda krizi gibi sorunlarla mücadele edilen bir dönemde, gıda ürünlerine ulaşılabilirliği artırmayı ve israfı azaltmayı hedefliyoruz” dedi.

aa-20250503-37830707-37830698-mersinde-deniz-yosunundan-urunlerin-tazelik-durumunu-gosteren-akilli-etiket-gelistirildi-min.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)