Yılbaşı Çiçeği Olarak Da Bilinir: Kokinanın Yılbaşında Şans Getireceğine İnanılmasının Kökeni
Yılbaşında sofranızı süsleyecek, ev dekoruna yılbaşı havası katacak kokinalar tezgahlarda.. Yunanca "kırmızı" anlamına gelen "kokino" sözcüğünden türeyerek dilimize yerleşen bu çiçeğin bakımından, meşhur hikayesinden bahsedelim.
KOKİNANIN HİKAYESİ
Kokina sadece ülkemizde değil birçok ülkede yılbaşı zamanı geldiğinde ortaya çıkan, tezgahları dolduran bir bitki. Dilden dile anlatılan hikayesiyle çok umut yüklenir. Yılbaşında eve alınan kokina çiçeğinin eve yeni yılda şans, uğur ve bereket getireceğine inanılıyor.
Bunun yanı sıra alınan kokina çiçeğinin yaprakları ve kırmızı meyveleri eğer 1 yıl boyunca solmaz ya da çürümezse o kokina çiçeğini alanın bir sonraki yıl ev sahibi olacağına inanılıyor.
Peki bir tür çalılık olan tavşan memesi ve silcan adı verilen kırmızı meyvelerin birbirine ilave edilmesiyle oluşturulan kokinaların kırmızı meyveleri tüm yıl boyunca nasıl kurumadan kalır?
Kokina çiçeklerinizi hem çok soğuk havadan hem de çok sıcak ortamlardan uzak tutmanız gerekiyor. Buket halinde alabileceğiniz kokina çiçeğini radyatör gibi sıcak alanların yakınına koymaz, kış aylarında tam anlamıyla buz gibi olan balkonlarda bekletmezseniz daha uzun süre renginin solmasının önüne geçebilirsiniz.
Yeşil yapraklarının sararıp solmaması içinse aldıktan sonra 1 ay kadar, haftada 1 sap kısımlarını 1 gün süreyle suda bekletmeyi deneyebilirsiniz. Ancak bu bitki çoktan dallarından koparılıp kökünden ayrılmış olduğundan yine de uzun süre dayanamayacaktır