Yehova Şahidi, Ameliyat Sırasında Kendi İsteği Dışında Hayat Kurtarıcı Kan Nakli Aldığı İçin Ülkesine Dava Açtı
Bir Yehova Şahidi, ameliyat sırasında isteği dışında kan nakli yaptığı için ülkesini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürdü...
İspanya'da yaşayan Ekvadorlu Rosa Edelmira Pindo Mulla, uyruğu ve dini nedeniyle "tıbbi paternalizmin" kurbanı olduğunu iddia ediyor. 2017 yılında yapılan bir dizi tıbbi muayenenin ardından 53 yaşındaki kadına ameliyat olması önerildi. 2018 yılında, prosedürden önce Pindo Mulla'ya doldurması gereken üç belge sunuldu: ön direktif, uzun vadeli vekaletname ve bilgilendirilmiş onam formu. Her üçünde de Yehova'nın Şahidi olduğunu ve kendi hayatı pahasına bile olsa her türlü kan naklini (kan, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri, trombositler veya plazma) almayı reddettiğini özellikle belirttiğini iddia ediyor. . Ameliyat sırasında hayati tehlike oluşturan bir kanama geçirdikten sonra kan nakli yapıldı ve o zamandan beri adalet arıyor...
Mart 2020'de Rosa Edelmira Pindo Mulla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni onaylayan 46 ülkedeki ihlallere ilişkin karar veren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruda bulundu. Daha önce Madrid mahkemesinde ve İspanya Anayasa Mahkemesinde adalet aramıştı, ancak davası her ikisi tarafından da reddedildi.
İspanyol hükümetine tartışmalı dava hakkında Mart 2021'de bilgi verildi ve geçen yılın yazında davanın tahsis edildiği Daire, Büyük Daire lehine yargı yetkisinden vazgeçti. Bu tür şeyler içtihat eksikliğinden veya konunun daha derinlemesine incelenmesi gerektiğinden ortaya çıkar.
Dava , karmaşık doğası ve etik kaygıları nedeniyle yıllardır haber manşetlerine çıkıyor ve tartışmalara yol açıyor . Bazıları, kadının kendi isteği dışında hayatını kurtaran kişilere karşı tutumunun yanlış olduğunu düşünürken, bazıları da herhangi bir kişinin isteklerine, ne kadar aşırı olursa olsun, diğer insanları etkilemediği sürece saygı gösterilmesi gerektiğini savunuyor.
İşleri daha da karmaşık hale getiren şey, 2018 yılının Haziran ayında meydana gelen olayların kayıtlarının pek de net olmamasıdır. Örneğin kadın, hem yazılı olarak hem de hastane personeliyle konuşurken dini nedenlerden dolayı, hayatı pahasına bile olsa kan nakline kesinlikle karşı olduğunu açıkça belirttiğini iddia ediyor. Ancak ameliyatın ardından kanamayı da içeren komplikasyonlar nedeniyle Madrid'deki bir hastaneye nakledildi. Yeni doktora kan nakliyle ilgili isteklerini anlattığını ancak doktorun bu isteği dikkate almadığını iddia ediyor.
Öte yandan hastane, Rosa Edelmira Pindo Mulla'nın o dönemdeki durumunu göz önünde bulundurarak anestezi uzmanının görev başındaki hakimle iletişime geçerek, hastanın hayatını kurtarmak için gerekli her türlü tıbbi veya cerrahi müdahaleye izin verdiğini iddia ediyor. Sorun Rosa'nın kan nakli dışında her türlü tıbbi müdahaleye izin vermiş olmasıydı.
İspanyol hükümetinin temsilcisi Nicolas Martínez, "Durum çok hızlı bir tepki gerektiriyordu" diye ısrar etti, ancak Rosa'nın avukatları onun bir mağdur olduğunu iddia etti.
Kadının avukatları, "İspanyolcayı aksanla konuşan Güney Amerikalı bir göçmen ve çoğu zaman önyargılara ve stereotiplere maruz kalan Yehova Şahitleri'nin bir üyesi olan Pindo Mulla, bu tıbbi paternalizmin kolay bir hedefiydi" dedi. istediği, “vicdanına uygun davranılmasıydı”.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi şu anda görüşüyor ve birkaç ay içinde bir ceza verilmesi bekleniyor.