Yaz Aylarında Hangi Besinler Tercih Edilmeli?
Sıcakların artmasıyla birlikte sindirimi kolay ve hafif yiyeceklerin tüketilmesi birçok açıdan faydalıdır. Özellikle yaz aylarında hafif gıdalar tüketmek ve bol su içmek çok önemlidir. Çünkü yaz aylarında vücut çok su kaybeder ve bu nedenle de temel minerallerini kaybeder. Eğer bu aylarda su tüketimini arttırmazsak vücudunuz sürekli yorgun ve birkin hisseder. Sağlıklı bir insan günde en az 8 bardak su içmelidir.
Yaz aylarında yumurta, tavuk, kırmızı et, kurubaklagillerin sindirimi uzun sürmektedir ve vücut ısısının artmasına neden olur. Bu nedenle de özellikle yaz aylarında ölçülü olarak tüketilmelidir. Kış sebzeleri olan turp, havuç ve patates gibi sebzeler çok fazla nişasta içerdiği için sıcak havalarda, tüketiilmesi çok tavsiye edilmez.
Kahve ve çay alımını sınırlandırmaya çalışın. Kahvede bulunan kafein daha fazla idrar atılmasına ve dolayısıyla su kaybına neden olur. Kahve ve çay gibi içecekler vücuttaki su içeriğini azalttığı için daha az tüketmeye özen gösterin.
Baharatlı ve tuzlu yiyecekler tüketmekte yaz aylarında sağlığına zarar verir. Baharatlı besinler vücudunuzda ısı üretimini neden olacağı için yaz aylarında tüketilmesi çok fazla tavsiye edilmez. Zencefil, tarçın ve zerdeçal gibi baharatlardan uzak durmanız gerekmektedir.
Yaz Aylarında Beslenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Daha çok su tüketin.
- Sindirimi kolay olan hafif yiyecekler tercih edin.
- Baharat kullanımını azaltın.
- Paketli gıdalar tüketmekten kaçının.
- Şekerli ve gazlı içecekler yerine doğal içecekler tercih edin.
- Çay – kahve tüketimine dikkat edin.
- Öğün sayısını azaltın.
Yaz Aylarında Yenilmesi Tavsiye Edilen Besinler
Karpuz
Sıvı kaybının arttığı yaz mevsiminde karpuz tam bir hidrasyon kahramanı. %92 su içeriği ile sizi serinletir ve artan su ihtiyacınıza destek olur. Bir yaz bonusu olarak karpuz, içeriğindeki likopen sayesinde cilt hücrelerini güneş hasarlarından korur.
Yeşil Yapraklı Salata
Bu aylarda cildiniz ve genel sağlığınız için salata tüketiminizi artırabilirsiniz. Özellikle taze çiğ ıspanağı ve kıvırcık lahanayı salatalarınıza ekleyin. Turuncu ve koyu yeşil yapraklı besinlerde bulunan ve vücudun vitamin A’ya dönüştürdüğü karotenoidler, cildi güneşe karşı hasarlardan korur. Bununla birlikte UV ışınlarına duyarlılığı azaltır, pul pul ve kuru cildi onarır, cildin zararlı ışınlara karşı savunmasını güçlendirirler.
Çilek ve Yaban Mersini
Çilek ve yaban mersini birçok meyve ve sebzede bulunan hastalık savaşçıları olan flavonoidlerden zenginler. Bu meyveler ciltteki kan akışını artırıyor ve ışığa karşı hassasiyeti azaltarak cildin görünümünü, yapısını ve dokusunu geliştiriyor. Yeni yapılan bir araştırma, yüksek flavonoid içeriğine sahip çilek ve yaban mersininin bilişsel gerilemeyi yavaşlatmaya yardımcı olabileceklerini gösteriyor.