Yaşlılar için en iyi tatlıdır: Kemikleri çelik gibi yapıyor kansızlığı siliyor!

Yaşlılar için en iyi tatlıdır:  Kemikleri çelik gibi yapıyor kansızlığı siliyor!
Tatlılar genellikle zararlı bir şeyle ilişkilendirilir ve bunları beslenme düzeninizden çıkarmanız veya tüketimini azaltmanız önerilir. Ancak beslenme uzmanı ileri yaştakiler için de en sağlıklı tatlı çeşidinin helva olduğunu söyledi. Gerçek şu ki, bu ikram, mide-bağırsak sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan lifi içerir.

HELVANIN ÇEŞİTLERİ VE YAŞLILARA FAYDALARI

Helvanın birçok çeşidi vardır ve her biri besin açısından zengindir. Örneğin ayçiçeği helvası, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltan, aynı zamanda yaşlanma sürecini yavaşlatan E vitamini içeriyor.

Fıstık helvası, kemik, cilt, diş, tendon ve kıkırdak sağlığı için gerekli olan silisyum açısından rekor düzeyde zengindir. Keten tohumu helvası, kolesterol seviyelerini dengeleyen ve iltihaplı süreçleri önleyen bol miktarda omega-3 yağ asidi içerir.

Susam helvası kalsiyum, badem helvası ise bol miktarda magnezyum içeriyor, magnezyum tansiyonu düşürüyor ve sakinleştiriyor.

helva1.jpg

“Fıstık helvası daha az yaygındır ancak en azından bir kez deneyen herkes bu eşsiz ve benzersiz tadı asla unutamaz. Bu helva, fıstığın tüm faydalı özelliklerine sahiptir, bu yüzden çok değerlidir. Bağırsak fonksiyonu üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir, vücuttan atık ve toksinlerin atılmasını teşvik eder, karaciğer fonksiyonunu iyileştirir. Ayrıca, fıstık helvasında bulunan lutein görmeyi iyileştirebilir. Çoğu zaman, fıstık helvası kansızlık ve tüberkülozla başa çıkmaya, kadınlarda ve erkeklerde kısırlığa yardımcı olur, gücü artırır ve doğal bir afrodizyak olarak kabul edilir” diyor uzman.

Kontrendikasyonlarına gelince; helvanın diyabet, obezite ve insülin direnci olan kişiler tarafından tüketilmesi önerilmez.

HELVANIN DİĞER FAYDALARI

"Helva günlük beslenmede bulunabilir - az miktarda, tatlı olarak. Ancak günde 50 gr'ı geçmemek daha iyidir. Sıcak şekersiz içeceklerle - çay veya kahve ile tüketilebilir," diyor uzman.

helva2.jpg

Üzerinde bitkisel yağ bulunan veya gözle görülür nem damlaları olan helvaları satın almamalısınız. Reçeteye veya teknolojiye aykırı olarak böyle bir ürün üretilmiştir. Helvanın kıvamının lifli ve katlı olması, kalitesinin en önemli belirtilerinden biridir.

Helva sinir sistemine faydalı olan ve uykunun normalleşmesine yardımcı olan çok sayıda B vitamini içerir. Ayrıca rekor miktarda E vitamini içerirler (100 gr'da - günlük değerin %208'i). Tohumlarını ve bunlardan yapılan ürünleri tüketmek artrit hastalığına karşı iyi bir koruma sağlar. Ayçiçeği helvası, karaciğerde "kötü" kolesterolün sentezini azaltan bol miktarda PP vitamini ve stresle başa çıkmaya yardımcı olan yeterli miktarda magnezyum içeriyor. Ayrıca helva bol miktarda lif içerdiğinden sindirimi normalleştirir.

helva3.jpg

Helvanın önemli bileşenlerinden biri de folik asittir. Hücre gelişiminde rol oynadığı için hamile kadınlar ve çocuklar için olmazsa olmaz kabul edilir. Bu nedenle hamilelik ve emzirme döneminde helvanın tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca folik asit sinir sisteminin işleyişini iyileştirebilir, sindirim ve kan oluşumu süreçlerini dengeleyebilir. Bu nedenle kansızlığın tedavisinde ve önlenmesinde vazgeçilmezdir.

Helvanın ayrıca depresyona iyi gelmesi, soğuk mevsimlerde vücuda sıcaklık vermesi, yüksek vitamin içeriği nedeniyle bağışıklığı güçlendirmesi ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu olması gibi faydaları da bulunuyor.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi