Uzmanlar açıkladı: Yaz sıcaklarında bu gıdalardan kaçının, sağlığımız için ciddi tehdit!
Vücut, fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için sürekli sıvıya ihtiyaç duyar. Her gün yeterli miktarda su tüketmek, sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezlerindendir. Ancak yaz aylarında bu ihtiyaç katlanarak artar. Yüksek sıcaklıklarda, vücudumuzun sıvı ihtiyacını artıran besinlerle beslenmek ise ciddi riskler taşıyabilir.
Rekor seviyede sıcaklık artışlarının dünya genelinde etkisi altına aldığı bu dönemde, beslenme alışkanlıklarının da bu değişikliğe ayak uydurması gerekiyor. Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin yayınladığı raporda, sıvı tüketimi yüksek olan bireylerin kronik hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğu belirtiliyor.
Hangi Besinleri Tercih Etmeli?
Beslenme uzmanlarına göre; karpuz, çilek, domates, kavun ve şeftali gibi meyveler yüksek su oranlarıyla yaz aylarında vücuda destek oluyor. Aynı zamanda bu besinler, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerle dolu.
Susuzluğu Tetikleyen Besinler Neler?
İşlenmiş Etler: Uzman Nick Hird, işlenmiş etlerin vücutta susuzluğa neden olduğunu vurguluyor. Bu etler, içerdikleri sodyum ve koruyucu maddeler nedeniyle sıvı dengesini bozabiliyor.
Baharatlı Yiyecekler: Baharatın, terlemeyi artırarak vücudun sıvı kaybına neden olduğuna dikkat çekiliyor. Bu durum, özellikle sıcak havalarda dehidrasyona yol açabilir.
Şekerli İçecekler: Şeker, idrar söktürücü bir özellik gösterir. Şekerli içecekler tüketildiğinde vücutta su kaybı artar, bu da susuzluğu tetikler.
Alkol: Alkollü içecekler de şekerli içecekler gibi idrar söktürücü özelliğe sahip. Bu nedenle aşırı alkol tüketimi de vücuda susuz bırakabilir.
Sağlıklı Beslenme İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Sıcak yaz günlerinde ağır ve yağlı yiyecekler yerine hafif ve su içeriği yüksek besinleri tercih etmek en sağlıklısıdır. Elektrolit dengesini sağlamak için yoğurt, ayran gibi sıvılar ve Omega-3 içeren balık gibi besinler öneriliyor.
Şekerli, yağlı tatlılar yerine daha hafif alternatifleri, sütlü tatlıları tercih etmek sağlığınız için daha iyi olacaktır.