Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde 'yer muzu' olarak anılan bağrıbütün kavununun hasadı başladı.
Coğrafi işaretli meyvenin tadı da muza benziyor.
Tipi açık bir şekilde kavun olan, ama tadı muza benzeyen meyve ilçenin gurur kaynağı.
Coğrafi işaret tescili olan da bağrıbütün kavununun hasadının yapan çiftçilerden Kadir Çevik, beş dekar alana ekim yaptığı sipariş üzerine satış yaptığını söyledi.
Ekimin mart-nisan hasadında da genelde ağustosta başladığını belirten Çevik, "Bağrıbütün, Aydıncık adına coğrafi işaret belgeli bir ürünümüzdür. Sipariş üzerine Ankara, İstanbul, İzmir'e gönderiyorum. Yer muzu da denilen bir ürün, kavun ama tadı muza benziyor" dedi.
Bir diğer çifçi Adem Yılmaz da yöre halkının genelde kendi tüketimine göre ektiğini belirterek şunları ifade etti:
"Ticaret yapmak için ekim yapanlar da var. Ben eş, dost, akrabalar için 2 dekar ekim yaptım, artarsa satıyoruz. Şekli kavuna benziyor, içindeki lezzeti, aroması muza benziyor. Onun için yer muzu ismini veriyoruz. Genelde bu ürünü bilenler alıyor"