Sütü Taşırmadan Nasıl Kaynatabilirsiniz? Püf Noktaları

Sütü Taşırmadan Nasıl Kaynatabilirsiniz? Püf Noktaları
Siz de hazır kutu sütler yerine taze sağılmış, açık sütler alıyorsanız evinizde sık aralıklarla ve bol miktarda süt kaynatıyorsunuz demektir. Taze sütün mikroorganizmalardan arınması, daha da lezzetli olabilmesi için belirli bir süre kaynatmak son derece önemlidir. Peki, sütün başında beklemeyip bir yandan diğer işlerinizi hallederken nasıl taşırmadan süt kaynatırsınız?


Süt, insan sağlığı için bir o kadar sağlıklı fakat oldukça tehlikeli bir maddedir. Doğal süt içmek sağlık için oldukça önemlidir. Fakat günümüzde açıkta satılan sütler sağlık koşullarına uymadığında tehlikeli olabiliyor. Uzmanlar özellikle çocuklar için pastörize süt kullanımını önermiyor. Bunun için köylerde birçok aile süt satıcılığı işiyle uğraşmaktadır. Çiğ süt kullanıyorsanız sütün kaynatılması gerektiğini biliyorsunuz. Pastörize sütler için böyle bir durum söz konusu değildir. Çiğ süt alırken sağlık koşullarına uygun ortamda satılmasına dikkat edin.

Pastörize Süt Tüketirken Dikkat Edin
Sadece çiğ sütü kaynatın! Pastörize sütü açıldıktan sonra 2 gün içinde tüketin. Süt oldukça hızlı bozulan bir içecektir. Bu nedenle saklama koşullarına dikkat edin. Pastörize sütü asla kaynatmayın! Bu durum besin değerlerinde kayıplara yol açar. Pastörize süt alırken buzdolabına koymayan marketlerden almamaya dikkat edin.

Sütün Taşmasını Önlemek İçin

Süt kaynatırken taşması kadınların hiç istemediği bir durumdur. Temizlik açısından hoşa gitmeyen bu durumda dikkat edilmeli, süt taşmaması için önlem almak gerekmektedir.
Tencerenin üzerine tahta kaşık koymak:
Sütü kaynatırken kapağı açık haldeki tencerenin üzerine bir tahta kaşığı yatay olarak koyun. Bu yöntem kabaran sütün taşmasını engelleyecektir. Sadece süt değil, kaynadığında taşma riski olan her besin için bu yöntemi rahatlıkla kullanılabilirsiniz.
Tencerenin ağzına tereyağı sürmek:
Süt kaynama noktasına geldiğinde partikülleri ısınan tencere tabanından aldıkları kuvvetle hızlıca yukarı doğru yükselir ve taşar. Taşmayı önlemek amacıyla sütü tencereye koyduktan sonra tencerenin ağzını tereyağı ile yağlayın. Bunu yaptığınızda kaynayan partiküller tencerenin ağzına ulaştıklarında kendilerinden daha yoğun bir tabakayla karşılaşır ve taşmadan dururlar.
Tencerenin içine cam veya porselen bir malzeme koymak:
Süt pişirme sırasında taşmayı dolaylı yoldan önlemenin bir diğer yolu ise tencerenin içine ısıya dayanıklı porselen bir bardak, ısıya dayanıklı bir cam veya taşma engelleyici bir taş (süt taşı) koymaktır.
Süt alttan kaynamaya başladığında dibinde bulunan süt taşı, porselen veya ısıya dayanıklı cam tıkırtılar çıkarmaya başlar. Oluşan tıkırtılar dikkatinizi çekecek ve sizi ocağa yönlendirecektir. Sütün altını kıstığınızda da taşma riskini ortadan kaldıracaktır.

Kaynayan Süt Neden Taşar?

Sütün çoğunluğu su olsa da yağ, protein, laktoz ve bazı mineraller içermektedir. Sütün içerisinde olan yağ kütleleri kaynama noktasına yaklaştıkça yukarı doğru çıkarlar. Bu da sıcak sütün üzerinde bir tabaka oluşturur. Isınan sütün çoğunluğunda bulunan su buharı kabarcıklarının yukarı çıkmasını bu tabaka engeller. Sayıları ısındıkça artan bu su buharı kabarcıkları tabakayı bir süre sonra itmeyi başarır. Bu da taşmaya yol açar. Süt kaynatırken karıştırarak tabaka oluşumunu engelleyerek taşma önlenebilir.

Etiketler :