Sigara Neden Bu Kadar Bağımlılık Yapar? Bırakmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Sigara Neden Bu Kadar Bağımlılık Yapar? Bırakmak İçin Neler Yapabilirsiniz?
Sigara içmenin veya tütün tüketiminin tüm bağımlılıklar arasında en fazla bağımlılık yaratan nesne olduğu bilinmektedir. Peki sigara neden bu kadar bağımlılık yapar? Sigarayı bırakmak için neler yapılır?

Sigaranın içinde fiziksel bir bağımlılık kaynağı olan nikotin bulunur. Nikotin vücudun mutlulukla ilişkili dopamin salgılamasına neden olur. Sigara aynı zamanda rahatlamadan sorumlu diğer bölgeleri de uyarır.

İnsanın anlık zevkler için gönüllü olarak ve yavaş yavaş kendisini zehirlemesi pek de kabul edilir bir durum değil.

Bir hedefin ya da arzunun peşinde koşarken başarılı olunduğunda vücut dopamin salgılar fakat sigara içenler mutluluk hormonu dopaminin salınmasına kolay yoldan ulaşabilirler.

Peki sigara kötü alışkanlıklar arasında bırakılması en zor olanıdır?

Sigara bırakırken nörolojik mekanizmaların dışında sosyal veya ekonomik faktörler de devreye giriyor. Öncelikle sigara çok ucuz. İkincisi, ağır uyuşturucuların aksine damgalanmya neden olmaz. Alkol gibi sigara da yasaldır ve her yerde satılmaktadır, ancak en önemlisi sosyal olarak kabul görmektedir.

Sigara Nasıl Bırakılır?

Son yıllarda ülkemizde ve dünyada sigaraya karşı mücadele en üst seviyeye ulaştı. Sigara içmenin akciğer kanseri, zayıf bağışıklık sistemi ve diğer ciddi sağlık sorunlarıyla doğrudan bağlantılı olduğunun ortaya çıkması, sigaraya karşı büyük kampanyaların başlatılmasına yol açtı. Peki, sigara nasıl bırakılır?

  • Genellikle sigarayı bırakan bireylere spor ve egzersiz odaklı bir hayat yaşamaları önerilir.
  • Beslenme düzeninizde çeşitli değişiklikler gerçekleştirerek, egzersizlere de devam ederek sigaradan uzak durabilirsiniz.
  • Muz, domates, süt ve patlıcan gibi sigara bırakırken yaygın olarak tüketilen besin maddelerinin bu süreçte oldukça faydalı olduğu gözlemlenmiştir

Düzelen vücut sağlığınızı korumak için atabileceğiniz çeşitli adımlar şunlardır:

  • Bol su ve sebze, meyve tüketimi yapmanız önerilir.
  • Düzenli olarak yürüyüş yapmanızın bu sürece büyük bir katkısı olabilir.
  • Yoga, pilates veya dans gibi vücudun direncini güçlendiren egzersizler yapabilirsiniz.
  • Sigara içilen ortamlara girmekten kaçınmanız önerilir.
  • Kendinizi ödüllendirerek, sigara içmediğiniz her gün için teşvik edici bir sistem oluşturabilirsiniz.
  • Çevrenizdeki insanların size destek olmasını sağlayarak kendinizi daha fazla cesaretlendirebilirsiniz.
  • Sigara bırakılmaya başlanan ilk günde, bireylerde oldukça yüksek bir nikotin ihtiyacı duyulduğu gözlemlenir.

  • Sonraki gün, bu ihtiyaçta bir artış ve ardından yüksek stres yaşanır. İlk 3 günün ardından da zaman zaman artan veya azalan bir nikotin isteği ile baş başa kalabilirsiniz.

  • Ani sinir durumları, yüksek stres ve endişe gibi etkilere sahip olan sigara bırakma sürecinin ilk birkaç haftası genel olarak tüm bireyler için zorlu geçer. Bol su tüketimi, sağlıklı bir beslenme düzeni, egzersiz ve psikolojik yardımlar ile sigara bırakma sürecini birkaç ay içerisinde başarı ile sonuçlandırabilirsiniz.