Sıfır şekerle mucize bal

Sıfır şekerle mucize bal
Sivas’ta dört kardeş, gojiberry bitkisiyle başladıkları üretimi arıcılıkla birleştirerek 9 kovandan 90 kovana ulaştı. Şekersiz üretimle bal verimini artıran kardeşler, gojiberrynin arı ömrünü uzattığını ve şeker hastalarının da bu bala ilgi gösterdiğini belirtti. Hedefleri bu yıl 2,5 ton doğal bal üretmek.

Sivas'ın Şarkışla ilçesinde yaşayan Bektaş kardeşler, 2017 yılında 20 dönüm arazide başladıkları gojiberry üretimini, arıcılıkla birleştirerek dikkat çeken bir başarıya imza attı. Neslihan Bektaş Ünsal, Fatma, Kasım ve Muhammed Bektaş kardeşler, 500 fidanla başladıkları gojiberry tarımında ağaç sayısını 6 bine çıkarırken, arı kovanlarını da 9’dan 90’a yükseltti.

aa-20250726-38666815-38666804-arici-kardesler-gojiberry-sayesinde-ari-sayisi-ile-verimi-artirdi-min.jpg

Kardeşlerden Muhammed Bektaş, şeker hastası anneleri için sürekli gojiberry aldıklarını, bu bitkinin karasal iklime uygun olduğunu fark edince üretime başladıklarını söyledi:

“Üçüncü yılın sonunda 6 bin ağaca ulaştık ama gojiberrynin pazarı Türkiye'de tam oluşmadığı için ürün satışında sıkıntı çektim. Bunun üzerine geçen yıl 9 kovan arı alarak arıcılığa da başladık. Arının gojiberryi sevdiğini gözlemliyordum. 9 kovanla başlayan maceramız, bir yıl sonra 90 kovana ulaştı.”

Arılara dışarıdan hiçbir takviye vermediğini belirten Bektaş, şekersiz üretim yaptıklarını vurguladı:

“Bu işi şekersiz yapacağıma dair kendi kendime söz verdim. İşi başlamadan önce bazı hocalarımıza sorarak onlara danışıp arılara gojiberryi verdim. Çok da faydasını gördüm.”

Bektaş, gojiberrynin arıların ömrünü uzattığını ve kraliçe arıların yumurtlama kapasitesini sürekli kıldığını da belirtti.

aa-20250726-38666815-38666805-arici-kardesler-gojiberry-sayesinde-ari-sayisi-ile-verimi-artirdi-min.jpg

“Arının ömrü günle ölçülmez, 800 ile 1000 kilometre arasını dolduran arı ölür. Gojiberry arının ömrünü uzatıyor. Arının nüfusuyla baş edemiyorum. Bu nedenle bir ay içinde kovanlar üçüncü katına ulaşıp bal vermeye başladı. Bunu şekersiz, şerbetsiz ve dışardan hiçbir takviye yapmadan sadece gojiberryle yapıyorum.”

Bal üretiminde şeker kullanmadıklarını ve buna rağmen yüksek verim elde ettiklerini belirten Bektaş, geçen yıl 9 kovandan 225 kilo süzme bal elde ettiklerini söyledi:

“Geçen yıl bal açısından ülke genelinde sıkıntı yaşandı. Benim geçen yıl ilk senem olmasına rağmen 9 kovandan şeker takviyesiz, sadece gojiberry vererek 225 kilogram süzme bal aldım. Bu seneki hedefim böyle giderse 2,5 ton bal almak.”

Bektaş, ürettikleri balın özellikle şeker hastaları tarafından tercih edildiğini de vurguladı:

“Şeker hastalarından güzel geri dönüşler aldık, çok memnunlar. Balın çok hafif olduğunu söylüyorlar. Normalde şeker hastası olan bir kişinin bal yiyemeyeceğini biliyoruz. Şekerli bir bal olsa hastalar yiyemezdi ama gojiberry balını çok rahat yiyebiliyorlar.”

Bektaş, üretimde en büyük desteği kardeşlerinden aldığını da belirtti.

Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Barış Atalay Uslu da gojiberrynin sert iklim koşullarına dayanıklı, çok yıllık bir bitki olduğunu ve Türkiye'nin bu üretim için uygun coğrafi koşullara sahip olduğunu söyledi:

“Son yıllarda Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde 'süper meyve' olarak önem kazanan gojiberry, zengin kimyasal bileşimi ve tıbbi özelliği sayesinde sağlıklı bir diyetin önemli parçası olarak kullanılmaktadır. Mide kanseri hücreleri üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla yapılan bir çalışmada, insan mide kanseri hücrelerinin çoğalmasını, göçünü ve istilasını inhibe edebildiği gösterilmiştir.”

Gojiberry’nin arıcılığa da katkı sunduğunu vurgulayan Uslu, meyvenin zengin antioksidan içeriği sayesinde arıların hem daha hızlı çoğaldığını hem de üreme etkinliğinin arttığını ifade etti:

“Arıların son yıllarda sayısal olarak oldukça azaldığı düşünülürse sektöre büyük fayda sağlayacağı düşünülmektedir.”

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)