Seyfe Gölü mü? Seyfe Çölü mü?

Seyfe Gölü mü? Seyfe Çölü mü?
Twitter'da #SeyfeGölünüYaşatalım etiketiyle yapılan paylaşımlar Seyfe Gölü'nün nasıl kuruduğunu gözler önüne serdi.

Çevreci sivil toplum kuruluşlarının iklim krizi, yanlış su politikaları, tüketim alışkanlıkları gibi nedenlerle kuruduğuna dikkat çektiği Seyfe Gölü için harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Twitter'da #SeyfeGölünüYaşatalım etiketiyle yapılan paylaşımlar Seyfe Gölü'nün nasıl kuruduğunu gözler önüne serdi. Aktivistler, göl kendi hakkı olan su kaynaklarına kavuşunca doğanın kendini iyileştirmeye başlayacağını savunuyor.

Korumaya söz vermiştik

Seyfe Gölü, 1989 yılında birinci derece sit alanı, 1990 yılında tabiat koruma alanı ilan edildi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak imzaladığımız Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında da bu gölü korumaya söz verdik fakat bu sözümüzü tutamadık. 

Flamingoların yuvaları tehlikede

Göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan Seyfe Gölü, on binlerce göçmen flamingoya, leyleğe, pelikana, kaza, ördeğe ve martıya yuva oluyor. Her yıl 20 binden fazla su kuşunun kışlama alanı olarak kullandığı göl kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Gölün tamamının flamingolarla kaplı olduğu 1986`da dünyanın en büyük flamingo sayımlarından birinin yapılıyor ve 320 bin flamingo kaydediliyor.

Change.org'da açılan imza kampanyasıyla sıralanan talepler şöyle; 

1- Mucur Belediyesi, içme suyunu Seyfe Kapalı Havzası'nın dışından tahsis etmelidir.

2- Kırşehir Valiliği, gölün etrafında kaçak olan ruhsatsız keson kuyuları tespit edip kapatmalıdır.

3- DSİ, 30 kilometrelik drenaj kanalını acilen kapatmalıdır.

4- TİGEM -Malya İşletmesinde sulu tarımı bırakıp kuru tarıma geçmelidir.

 

Etiketler :