Sera gazı emisyonu gıdayı da vuruyor

Sera gazı emisyonu gıdayı da vuruyor
Sera gazı emisyonları topraklara eşi benzeri görülmemiş zararlar verirken gıda güvenliğini de tehdit ediyor. Araziler devasa ve sürdürülemez talepleri karşılamak için kullanılmaya devam edilirse iklim krizini önlemek mümkün olmayacak.

BirGün'de yer alan habere göre, iklim krizinin etkileri dünyada giderek hissedilirken bu sorunla mücadele için karbon emisyonunu düşürmeye yönelik kampanyalar devam ediyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yayımlanan rapor, dünya genelinde toprağın kötü kullanıldığını, bunun hem gıda güvenliği için risk yarattığını hem de iklim kriziyle mücadeleyi tehlikeye attığını ortaya koydu.

IPCC, 52 ülkeden 103 bilim insanı tarafından hazırlanan ve 192 ülke hükümeti tarafından onaylanan ‘IPCC İklim Değişikliği ve Arazi Özel Raporu’nu dün kamuoyu ile paylaştı.

Rapora göre tarım, ormancılık ve diğer toprak kullanım biçimleri, küresel insan kaynaklı sera gazı emisyonların yüzde 23’ünden sorumlu. Küresel gıda sistemi kaynaklı emisyonlar ise insan kaynaklı küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 37’sine karşılık geliyor.

DURUM HIZLA DEĞİŞMELİ

Arazi kullanımı ve tarım ilişkisi hakkında şu ana kadar hazırlanmış en geniş kapsamlı rapor olan çalışma, sürdürülebilir arazi yönetiminin hem gezegenin geleceği hem de insanların refahı için kritik öneme sahip olduğunu gözler önüne serdi.

İnsanlar, dünya üzerindeki toprakları sürdürülemez taleplerini karşılamak için kullanmaya devam ederse iklim krizini önlemek mümkün olmayacak. Raporda arazilerin insanları beslemeye devam edebilmesi ve iklim krizinin etkilerine uyum sağlanabilmesi için geniş kapsamlı iklim eylemlerine ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Toprakların büyük bir baskı ile karşı karşıya olduğunu ve bu baskının iklim krizi ile giderek daha da fazla derinleştiğini ifade eden çalışma, aynı zamanda sürdürülebilir arazi yönetiminin iklim krizinin çözümüne büyük katkı sağlayabileceğini de ortaya koydu.

AKDENİZ’DE KURAKLIK ARTACAK

Çalışmada aynı zamanda Türkiye’ye dair şu bulgular yer aldı:
- Akdeniz bölgesinde kuraklığın hem yoğunluk hem de sıklığının artacağı ifade ediliyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu bu bölgede, her geçen gün daha fazla insan kuraklıktan etkileniyor, gıda güvenliği sekteye uğruyor.
- Artan aşırı hava olayları, Akdeniz bölgesine toprağın bozulmasını hızlandırıyor, iklim değişikliği gıda güvenliği için tehdit unsuru olarak ön plana çıkıyor.