Seferi iken oruç tutulur mu? Seferi oruç nedir, kaç kilometre için geçerlidir? Seferi iken oruç bozmak günah mı?

Seferi iken oruç tutulur mu? Seferi oruç nedir, kaç kilometre için geçerlidir? Seferi iken oruç bozmak günah mı?
Ramazan Bayramı yaklaşıyor ve tatil planları da hızlandı. Peki seferi haldeyken oruç tutmak uygun mu? Seferi oruç kavramı ne demek? Seferi oruç farz mı? Diyanet'in bu konudaki açıklamaları neler? Siz de seferi iken oruç tutmak istiyorsanız bu bilgilere ihtiyacınız olacak. İşte seferi oruç için detaylar...

Ramazan ayı geldiğinde oruç tutmak üzerine pek çok noktaya dikkat edilir. En hassas şekilde orucu tutmak isteyenler, akıllarındaki soru işaretlerine güvenilir ve net yanıtları ararlar. Seferi, yani yolculuk halindeyken oruç tutulur mu sorusu da bunlardan biri. Dini konularda merak edilenlerle ilgili en yetkili mercilerden bilgi almak önemliyken, seferi oruç da Diyanet İşleri tarafından çerçevesi anlatılan bir ibadet. Peki Ramazan ayında bir şehirden diğer şehre gitmek isterseniz oruç tutmanız dinen uygun mu?

hurma-10.jpg

Seferi oruç nedir?

Seferi oruç, bir kişinin bulunduğu şehirden farklı bir yere gitmesi durumunda kazaya bırakacağı oruçtur. Ramazan ayı içerisinde sefer edecekseniz oruç konusunda da dikkat edecekleriniz olmalı. Mesleği şoförlük olan ya da iş için şehirleri gezenler oruç konusunda ikilemde kalabilir. Gidilen uzun yollar, aç ve susuz halde farklı şehirlerde bulunmak zor görünse de İslam dininde buna da kolaylık sağlanabilir

ramazan-4.jpg

Diyanet'in bu konuda, “Ramazan’da sefer mesafesi (en az 90 km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa bu yolculuk esnasında meşru başka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalıdır.” demektedir.

hurma-2.jpg

Seferi oruç kaç kilometre için geçerli ve şartları neler?

İslam dininde seferi oruç şartları belirlenmiştir. Bir kişinin seferi orucu tutmasının şartları arasında en önemlisi yolculuk mesafesiyle ilgilidir. Yaşanılan şehrin dışında en az 90 km uzaklıkta bir yere yolculuk yapılacaksa; seferi oruç tutulabilir. Kişi yolculuk yaptığı şehirde 15 günden fazla kalacaksa, o artık gittiği yerde misafir değildir ve orada oruç tutma görevini taşımaktadır.

Eğer 15 günden daha az bir süre kalacaksa gidilen yerde misafir olarak kabul edilir. Oruç tutmak zorunda değildir. Dilerse bu orucu kazaya bırakıp sonra tutabilir. Yolculuk bitiminde kaç gün oruç tutulmadıysa kazası tutulur.

ramazan-7.jpg

Seferi oruç için Diyanet'in açıklaması nedir?

Ramazan’da en az 90 km olan bir yere gitmek için yola çıkacak kişi, geceden oruca niyet etmeyebilir. Ancak niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa bu yolculuk esnasında başka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalı. Başlanan bir ibadetin mazeret yoksa tamamlanması gerekir. Sefer bir mazeret olduğu için, eğer orucunu seferiliği başladıktan sonra bozarsa kendisine keffaret gerekmez, sadece kaza gerekir.

ramazan-bayrami.jpg

Seferi iken oruç tutulur mu?

Seferi iken oruç tutulabilir. 90 km uzaklığa gidecek olanlar, eğer dayanacak haldeyse Ramazan orucunu tutup gittiği yerde iftarını yapabilir. Seferde iken oruç tutulur mu sorusunun cevabı evettir, ancak kazaya bırakırsanız dinen bir sakıncası yoktur.

Ramazanda seferi orucu tutan, nafile oruç tutmuş gibi düşünülerek nafile sevabı alıyor şeklinde kabul edilmez. Diyanet de bu konuda farz sevabı alınacağını ifade etmiştir.

ramazan.jpg

Seferi iken oruç bozmak günah mı?

Oruç bilerek açılırsa günahtır. Ancak oruç istemsiz şekilde bozulabilir. Hastalık halleri de buna dahildir. Doktor kesin olarak gerekli görürse, gıda takviyeli serum ya da iğne yapılırsa seferi oruç bozularak kazaya bırakılabilir.

Niyetlenmiş orucu bozmak günahtır. Sadece kazaya bırakılırsa günahı affedilir. Yolculuğa çıkmadan niyetlenen, aniden yolculuğa çıkması gereken kişi ise sefer halinde olduğu için orucunu bozabilir.

hurma-5.jpg

Seferi oruç nasıl açılır?

Yoldayken seferi oruç tutulduysa ve şehir değiştirildiyse orucun hangi saatte açılacağı tartışmalıdır. Bu konuda Diyanet'in açıklamasına göre, gidilen yerin iftar vaktinde oruç açılmalıdır.

İftar saatlerine yakın oruçlu kişi, uçakla yolculuk ediliyorsa orucunu açmak için güneşin batmasını beklemelidir. Karada yolculuk ediliyorsa geçilen yerin iftar saatine göre oruç açılır.

Otobüste, arabada ya da gemide yolculuk ediliyorsa geçilen yerde iftar saati olduğunda oruç açılabilir. Uçakla yolculuk ediliyorsa orucu açmak için güneşin kaybolması esas alınır.

ramazan-9.jpg

Seferiye oruç farz mı?

Yolculuğa çıkan bir kişinin, oruç tutmaması caizdir. Şayet kişinin üzerinde oruç farzı varsa; kişi orucunu sonraki günlerde tutmak adına kaza edebilir.

Seferi oruç neye göre açılır?

Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre eğer yolculuk uçakla yapılıyorsa; iftar saatinin olduğu sürede uçağın bulunduğu şehir iftarı belirler. Araçla yapılacak yolculuklarda, iftar vakti geldiğinde hangi konumda olduğunuz iftar saatini etkiler.