Sebze artıkları bu tarifler sayesinde çöpe atılmayacak. Sebze artıklarından neler yapılır? Artıkları tüketmek için 7 yöntem…

Sebze artıkları bu tarifler sayesinde çöpe atılmayacak. Sebze artıklarından neler yapılır? Artıkları tüketmek için 7 yöntem…
Sebze ve meyvelerin kabukları ve bazı yerleri yemek hazırlarken kullanılmıyor. Bu kesilen yerleri muhafaza ederek, pek çok doğal ürün hazırlayabilirsiniz. Sebze artıklarından neler yapılır? Artıklar yemekte kullanılır mı? Anlatacağımız 7 yöntem ile sebzelerin her yerini kullanabileceksiniz.

Kullanmak mümkün değil diye düşündüğünüz sebze artıkları, kimi zaman yeni bir yemek tarifi kimi zaman da çocukların keyifle yiyeceği sağlıklı bir cipse dönüşebilir. Kabak uçları ve kereviz saplarından havuçların yapraklarına kadar her şey kullanılabilir. Peki sebze artıklarından en yaratıcı şekilde nasıl yararlanabiliriz? Hangi yöntemlerle sebzelerden daha verimli ve doğal şekilde yararlanabiliriz? İşte sebze artıklarından doğal ve pratik tarifler…

sebze1.jpg

1. Sebze suyu kaynatın

Et suyu yerine sebze suyu kaynatmaya ne dersiniz? Çorbadan güvece çok sayıda yemekte sebze suyu iyi bir lezzet arttırıcı olabilir.

Artıklardan sebze suyu hazırlamak için tencereye artıkları koyup üzerine su ekleyebilirsiniz.

Daha lezzetli bir sebze suyu için sarımsak ve defne yaprağı da ilave edebilirsiniz.

Süzgeçten geçirerek hazır ettiğiniz sebze suyunu, buzdolabı veya derin dondurucuda saklayabilir, pilav veya çorba gibi ürünlerde bunu kullanabilirsiniz.

2. Sebze cipsi yapın

Sebze artıklarını kullanmanın çocuklar için zevkli bir hale geleceği yiyecek, sebze cipsi yapmak.

Havuç ve patates kabuklarının sapsız uçlarını ve brokoli gibi az sevilen sebzelerin yapraklı yeşilliklerini fırında pişirebilirsiniz, kızartabilirsiniz ya da çıtır çıtır bir sebze cipsine çevirebilirsiniz.

Ev yapımı en iyi sebze cipsi için derin bir tencerede sebze artıklarını kızartma yolunu seçebilirsiniz.

Sebzelerin üstüne tuz ve baharat da eklemeyi unutmayın.

Ayrıca daha sağlıklı olması için fırında kızartmayı da deneyebilirsiniz.

3. Kompost iyi bir seçenek

Çevreye duyarlı insanların ilk aklına gelen, mutfak artıklarından kompost yapmak.

Bahçe ve saksı bitkileriyle ilgilenenler için yararlı bir malzeme olan kompostta yer alan sebze artıklarının yanı sıra meyve kabukları, yapraklar ve fındık kabukları yeni bitkilerin beslenmesi ve büyümesi için besin içeren toprağa dönüşüyor.

sebze.jpg

4. Yemek hazırlayın

Sebze artıklarından sağlıklı ve pratik garnitürler hazırlayabilirsiniz. Bunun için lahanaların saplarını soteleyebilirsiniz.

Brokoli, karnabahar, ıspanak gibi sebzelerin sapları da sebze sotesi için uygun olabilir.

İnce doğranmış saplarla tabakların yanına sağlıklı atıştırmalıklar ekleyerek hem görsel açıdan hem de sağlık açısından iyi alternatif yakalamanız mümkün.

Bir teflon tavada biraz zeytinyağı ile kavuracağınız sebzeler hızlı bir yemek hazırlamak için iyi bir seçenek.

sebzeee.jpg

5. Salatalara katın

Havuç, turp, kereviz gibi yeşil sebzelerin yaprakları ıspanak, roka, hindiba gibi yeşilliklerin yanına çok yakışıyor. Yaprakları buharda pişirilmiş veya sotelenmiş yeşillikleri, pişmiş yemeklerde kullanabilirsiniz. Ayrıca salatalara veya çiğ sebzeli diğer yemeklere de koyabilirsiniz. Sebze yeşilliklerini salatalarda, dürümlerde veya sandviçlerde de kullanmak, çok hızlı bir yemek hazırlamak demek.

6. Sebze yetiştiriciliği yapın

Sebze artıklarını biriktirip, yeni bitkiler üretmeye başlayabilirsiniz.

Yetiştiricilik için sebzelerin ucunu kesmelisiniz.

Sebzenin tatlı su almasına ve yeni büyümenin yanı sıra kökleri yenilemeye başlamasına izin verin.

Sebze budandıktan sonra tatlı suya koyun, doğal ışık alan bir yere koyun. Sebze büyüyecek, bulanıklaşma başlayacak. Böyle olduğunda suyunu düzenli olarak tazeleyin.

Avokado gibi bazı ürünlerdeki büyük tohumlar, kökleri filizlendirmek ve ürünü yeniden büyütmek için kullanılabilir.

sebzelerle.jpg

7. Doğal gıda boyası elde edin

Sebze artıklarını kullanarak doğal boya yapmak, keyifli ve oldukça eğlenceli.

Kumaş için kullanabileceğiniz bu boyayı, pasta ve kekler için doğal gıda boyası olarak da kullanabilirsiniz.

Yumurta sevmeyen çocuğa yumurtayı sevdirmenin ve makarnaları daha eğlenceli hale getirmenin bir yolu da sebze artıklarından elde edeceğiniz boyalar.

Pancar ve biberleri, renklerine göre kırmızı ve turuncu boya yapmak için kullanabilirsiniz. Sarı da dolmalık biber ve hatta zerdeçal kullanılarak yapılabilir. Yeşil için ıspanak, mor için de kırmızı lahana kullanabilirsiniz.

Makarna hamuruna başlamak için un ve yumurta ile sebzeleri yoğurabilirsiniz.