Salçanın Küflenmesini Tamamen Engelliyor: İlk Günkü Gibi Taze Kalıyor

Salçanın Küflenmesini Tamamen Engelliyor: İlk Günkü Gibi Taze Kalıyor
Türk mutfağının vazgeçilmez gıdası salça, fayda ve lezzetlerinin yanında çabuk küflenmesiyle hanımların başına dert açabiliyor. Salçadaki küf sorununu ortadan kaldıran bu yöntem, bir kaşık eklenmesi halinde ürünün ilk günkü tazeliğinde kalmasını sağlıyor.

Soslu yemek denilince akla gelen ilk ürün olan salça, Türk mutfağının adeta temel yapı taşları arasında bulunuyor.

Günlük hayatımızda en çok tükettiğimiz yemeklerin neredeyse tamamında salça, vazgeçilmez bir rol oynamakta. Besin değeri açısından da oldukça faydalı bulunan salçanın belki de tek kötü yanı, dolapta çabucak küflenebiliyor olması.

İstenmeyen bu durum neredeyse bütün ev hanımlarının başına gelirken, küflenme sorunu karşısında salçalar çöpe atılabiliyor. Başta domates ve kırmızı biber olmak üzere çeşitli sebzelerin ezilerek suları çıkarıldıktan sonra kaynatılarak elde edilen püre halindeki yiyecek malzemesi olan salçayı daha uzun süre korumak ve küflenmeden muhafaza etmek mümkün.

salc3.jpg

SALÇANIN KÜFLENMESİ NASIL ENGELLENİR?

Salça yaz aylarında daha bol ve lezzetli olan sebzelerin kışın kullanılmak üzere saklanması için yapılmaktadır.

Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılan bir besindir. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir.

Ev yapımı salçalarda küflenmeye pek rastlanmamakla birlikte, hazır salçalar küflenebiliyor. Doğru saklanma ve kullanma yöntemleri ile salçalarınızın küflenmesini engelleyebilirsiniz.

Salçaların teneke kutular yerine cam kavanozlarda olanlarını tercih edin. Eğer cam kavanozlarda bulamıyorsanız, aldığınız teneke kutulardaki salçayı cam kavanozlara aktarın.

Mümkün olduğunca küçük kutularda almaya çalışın. Böylece kısa sürede tüketir ve küflenmesine zaman bırakmamış olursunuz.

DOMATES SALÇASI

Salçayı kullanacağınız zaman aldığınız kısmı dolduracak kadar kavanoza sıvı yağ ilave edin. Sıvı yağ buzdolabında donarak salçanızın küflenmesini engelleyecektir.

1 klio salçaya, 1 su bardağı bitkisel yağ ilave edin ve bir tencerede kısık ateşte kaynatın. Sonra 1 yemek kaşığı turşuluk tuz ilave edin. Soğuduktan sonra temiz bir kavanoza koyun ve buzdolabında muhafaza edin.

Salçayı bir kaşık turşuluk tuz ile karıştırın ve cam kavanoza koyun. Bu yöntemi kullanacaksanız yemeklerinize tuz ilave ederken dikkat etmelisiniz.

Eğer salçanızı uzun süre kullanmayacaksanız, bir miktar katı yağı eritin ve salçanızın üstünü bu yağla örtün. Kavanozu kapatın. Yağ donacağı için salçanızı koruyacaktır.

Teneke kutular kapakları açıldığında bir daha kapatılmayacak şekilde yapıldıklarından salçaların küflenmesine sebep olurlar. Eğer teneke kutuda kullanacaksanız kutunun üstünü bir çay tabağı ile kapatın.

salca3.jpg

Salçanızı buz kalıplarında dondurup küçük gruplar halinde buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuda saklayabilirsiniz. Gerektiğinde istediğiniz kadarını kullanabilirsiniz.

Salçalarda oluşan küflerin önüne nasıl geçilebilir?

Salçalar soğuk ortamda saklanmalıdır.

Havayla temas ettirilmemelidir.

Üzerine yağ dökülmesi ya da tuz ile karıştırılması küflenmeyi geciktirebilir.

Mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir.

Kullanım talimatlarına uygun olarak kullanılmalı ve saklanmalıdır.

Siz de bu bilgiler ışığında salçalarınızda küf oluşumunu engelleyebilirsiniz.