'Sağlıklı Bilgi İnternette Değil Konunun Uzmanında'
Psikolog Öziç: Sağlıklı bilgi için internete değil konunun uzmanına gidin
Samsun'da Psikolog Enise Öziç, herhangi bir konu ile ilgili sağlıklı bilgiye ulaşabilmek için internete değil, konunun uzmanına başvurulması gerektiğini söyledi.
Psikolog Enime Öziç, insanların merak ettikleri birçok konuda bilgi edinmek için internete başvurduğunu dile getirdi. Bu durumun zaman zaman olumsuz sonuçlar doğurabildiğini vurgulayan Psikolog Öziç, "Bu konuda dikkat edilmesi gereken, başvurulan her sitenin bilgisine sorgusuz yaklaşılmamasıdır. Diğer bir ifadeyle internette yazılan her bilgi doğrudur inancı olmamalıdır. Bu nedenle aranılanı bulmak için girilecek siteler dikkatli seçilmelidir. Bu şeklide bir yaklaşım sergilendiğinde daha sağlıklı bilgi elde edilebilir. İnternette tek taraflı iletişim söz konusudur. Bu nedenle de kişinin kendi algısı hangi yönde ise o yönde anlam çıkarma eğiliminde olabilir. Bu da çoğu zaman istenmeyen sonuçları doğurabilir. Yani kişiyi korkuya, endişeye veya mutsuzluğa sürükleyebilir. Örneğin internette araştırılan bir hastalıkla ilgili gerekli ya da gereksiz bir çok ayrıntıya ulaşılabilir. Dolayısıyla kişi, kendisinin hangi aşamada olduğunu tam olarak ayırt edemeden, gerçekleşebilecek tüm olumsuz durumlar ile ilgili kendisini tedirgin hissedebilir" dedi.
Bununla birlikte eşe dosta sormanın da yine danışmak anlamında tercih edilen diğer bir yol olduğunu söyleyen Psikolog Enise Öziç, "Bu yol bazı zamanlarda rahatlatıcı bir etki yaratabilmektedir. Çünkü kişi kendisi haricinde başka kimselerin de aynı ya da benzer sorunu yaşıyor olmasından dolayı ve paylaştığı için bir rahatlama hissedebilmektedir. Bu çift taraflı iletişimin göstergesidir. İnsanların birbirleriyle yaşadıkları problemleri paylaşmaları bir yere kadar olması gereken bir durumdur ve kişiyi olumlu motive edebilmektedir. Ancak bu durum özellikle sağlık söz konusu olduğu zamanlarda sadece rahatsızlığı paylaşmanın da ötesine giderek yanlış tedavi önerilerine ve hatta daha kötü hastalık belirtileri ile kişilerin tedirgin ve karamsar olmasına kadar uzanabilmektedir. Durum bu şeklini aldığında her ne kadar çift taraflı iletişim söz konusu olsa dahi internetteki sağlıksız bilgiden hiçbir farkı kalmamaktadır. Bu nedenle en sağlıklı bilgi konunun uzmanından alınabilir. İnternette tek taraflı iletişim söz konusuyken uzmana danışıldığında hem çift taraflı iletişim söz konusu olmaktadır, hem de doğru tedavi yöntemleri ile sadece kişiye gerekli olan bilgiler elde edilmektedir" diye konuştu.
İlker AKTAŞ