Patatesin Parmak İzi Çıkartılıyor

Patatesin Parmak İzi Çıkartılıyor
Niğde'de hastalık ve zararlılara dayanıklı, yerli ve milli patates çeşitleri geliştirmek amaçlı patatesin parmak izi çıkarılacak.

Niğde Patates Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, patates çeşitlerinin genetik çeşitliliğini ve kimliklerini belirlemek için uluslararası standartlara uygun moleküler çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.

Hedeflerinin, hastalık ve zararlılara dayanıklı, yerli ve milli patates çeşitleri geliştirmenin yanı sıra patatesin "parmak izi"ni çıkararak genetik tabanını oluşturmak olduğunu belirten Pırlak, her patates çeşidinin DNA'sının farklı olduğunu ve bu sayede soy ağaçlarının da belirlenebileceğini söyledi.

Enstitüde yürütülen proje kapsamında:

  • 132 patates genotipi üzerinde çalışılıyor.
  • DNA izolasyonları, PCR analizleri ve veri analizleri için yüksek teknoloji cihazlar kullanılıyor.
  • Patates çeşitlerinin genetik tabanları oluşturuluyor.

Projenin faydaları:

  • Yüksek verimli patates çeşitlerinin geliştirilmesi
  • Farklı bölgelerde aynı patates çeşidinin farklı isimlerle üretilmesinin önlenmesi
  • Tohumluk sektöründe tohumluk çeşidinin üretilmesi, doğruluğunun tescil edilmesi ve haklarının korunması

Patatesin Parmak İzi Çıkartılıyor

Patatesin Parmak İzi Çıkartılıyor

Patatesin Parmak İzi Çıkartılıyor

Patatesin Parmak İzi Çıkartılıyor

Patatesin Parmak İzi Çıkartılıyor

Patatesin Parmak İzi Çıkartılıyor

Patatesin Parmak İzi Çıkartılıyor

Kaynak:DHA