Padişahların lezzeti halka indi: Sülün kebabı yolda sizi bekliyor
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi, iki yıldır çiftliğinde yoğun olarak sülün yetiştiriyor. Sülün etinin gastronomi turizmine kazandırılması için Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi ile yürütülen ortak projeyle önemli bir adım atıldı. Projede, sülün etiyle hazırlanan özel tariflerin Antalya-Konya kara yolundaki bir lokantada sunulması hedefleniyor.
Zootekni Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Kırıkçı, 1993 yılında kurulan üniversite çiftliğinde keklik ve sülün üzerine uzun süredir çalışmalar yaptıklarını belirtti. Sülünleri doğal koşullarda, aşı ve antibiyotik kullanmadan yetiştirdiklerini vurgulayan Kırıkçı, bu yıl üretimin 3 bine ulaştığını aktardı.
Kırıkçı, sülün etinin nadir bulunan bir lezzet olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Bu hayvanlar 16-18 haftalıkken kesilebiliyor. Etleriyle yapılan yemeklerin araştırılması lazım. Sülünün çok orijinal bir kırmızı eti var. Yağ oranı çok düşük. 'Padişah yemeği' diye biliniyor. Avrupa'da bunları sadece krallar tüketiyormuş. Böyle bir aristokrat yemeğini herkes tüketemez. O yüzden biraz daha pahalıya satılıyor ama bu çok üretim olduğu zaman tabii mutlaka arz talep dengesine göre kendi fiyatını bulur.”
Türkiye Gastronomi Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Seçim, kaz etiyle Kars’ta yaratılan turizm modelinin Konya’da sülün üzerinden hayata geçirilebileceğini belirtti. Sülün etini arabaşı çorbası, güveç, fırın kebabı, haşlama ve kavurma gibi birçok yemekte denediklerini söyleyen Seçim, lezzetinin yanı sıra besin değerine de dikkat çekti:
"Turizmin çok fazla etkileneceğini söylemem mümkün. Konya'ya pek çok insan geliyor. Farklı yemek çeşitlerini de tatmak istiyorlar. Bunlardan en önemlisi de av hayvanı eti. Bunda da sülün eti en başta geliyor. Sülün etini farklı şekillerde kullandığımızda insanlar sadece bunu tüketmek için bile Konya'ya gelir"
Projenin uygulama ayağı ise Konya-Antalya kara yolundaki bir dinlenme tesisinde hayata geçirildi. Lokanta işletmecisi Mevlüt Ayvaz, üniversite tarafından geliştirilen tarifleri uygulayarak sülün etini müşterilerine sunduklarını belirtti:
“Sülün kebabını, but kebabını yaptık. Bin bir derde deva olduğu bilinen sülünün her türlü yemeğini yapmaya talibiz.”
Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)