Osmanlı'dan günümüze balkondan da sofraya! Tescilli acı biberin hikayesi
111
Bilecik'in Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasat sonrası iplere dizilerek doğal yöntemlerle kurutuluyor.
211
Mayıs ayında 320 dekar alana ekilen ve 160 yıllık ata tohumu kullanılarak üretilen biber, eylül ayında hasat ediliyor.
311
Kurutulan biberler, Ege Bölgesi ve İstanbul başta olmak üzere birçok kente gönderiliyor.
411
Köy muhtarı Muhittin Dündar, biber üretimine mart ayında seralarda başladıklarını, daha sonra tarlalara ekim yaptıklarını belirtti.
511
Dündar, "Hasat sonrası biberleri evlerimizin balkonlarına asıyoruz. Kuruduktan sonra dizi ya da toz halinde satıyoruz. Kargo ile de satış yapıyoruz." dedi.
611
Ayrıca, biberin hem acı hem de lezzetli olduğunu, mideye zarar vermediğini vurguladı.
711
Bu yıl 640 ton rekolte beklediklerini ekledi.
811
82 yaşındaki üretici Emine Genç ise biberin Osmanlı dönemine dayanan bir geçmişi olduğunu ve bu kültürü gelecek nesillere aktarmak istediklerini ifade etti.
911
1011
1111