Osmanlı'dan günümüze balkondan da sofraya! Tescilli acı biberin hikayesi
Yayınlanma:
22 Eylül 2024 Pazar 17:49
Bilecik Çukurören'de yetiştirilen coğrafi tescilli acı kırmızı biber, hasat sonrası doğal yöntemlerle kurutulup Ege ve İstanbul başta olmak üzere birçok kente gönderiliyor. Biber, 160 yıllık ata tohumundan filizleniyor.
1 11
Bilecik'in Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasat sonrası iplere dizilerek doğal yöntemlerle kurutuluyor.
2 11
Mayıs ayında 320 dekar alana ekilen ve 160 yıllık ata tohumu kullanılarak üretilen biber, eylül ayında hasat ediliyor.
3 11
Kurutulan biberler, Ege Bölgesi ve İstanbul başta olmak üzere birçok kente gönderiliyor.
4 11
Köy muhtarı Muhittin Dündar, biber üretimine mart ayında seralarda başladıklarını, daha sonra tarlalara ekim yaptıklarını belirtti.
5 11
Dündar, "Hasat sonrası biberleri evlerimizin balkonlarına asıyoruz. Kuruduktan sonra dizi ya da toz halinde satıyoruz. Kargo ile de satış yapıyoruz." dedi.
6 11
Ayrıca, biberin hem acı hem de lezzetli olduğunu, mideye zarar vermediğini vurguladı.
7 11
Bu yıl 640 ton rekolte beklediklerini ekledi.
8 11
82 yaşındaki üretici Emine Genç ise biberin Osmanlı dönemine dayanan bir geçmişi olduğunu ve bu kültürü gelecek nesillere aktarmak istediklerini ifade etti.
9 11
10 11
11 11