Osmanlı Lattesi! Bakın Bir Bardak İçince Neler Oluyor, Tam Bir Hastalıksavar

Osmanlı Lattesi! Bakın Bir Bardak İçince Neler Oluyor, Tam Bir Hastalıksavar
Kışın içtiğimiz salepin, starbuckstan aldığımız latteden çok daha güzel ve yararlı olduğunu biliyor musunuz? Osmanlı Lattesi olarak adlandırılan bu içeceğin birçok faydası bulunuyor. İşte ayrıntılar...

Orkide bitkisinin köklerinden elde edilen salep tozu, Osmanlı döneminde de bol bol tüketiliyordu. 'Osmanlı'nın lattesi' olarak anılan ve özellikle kış aylarında vazgeçilmez tatlı içeceklerden olan salebin sağlığa etkili faydaları bulunuyor.

salep2.jpg

Toz haliyle sütü karıştırarak elde ettiğimiz salep günümüzde bile sıklıkla tercih ediliyor. Sıcaklığıyla sevilen bu içecek salep orkidesinden elde ediliyor. İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da yetiştirilen salebin faydalarını duyunca her gün tüketmek isteyebilirsiniz.

Salep, diğer içeceklerden farklı olarak kalorisi oldukça düşük bir içecek. Birkaç bardak tüketildiğinde bile kolay kolay kilo almanıza yol açmaz. Mineraller açısından zengin olan bu içek tam bir hastalık savar.

salep.jpg

Sindirim sistemini düzenleyen salep, içindeki yüksek lif kaynağı sayesinde sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. Bu sebeple de bağırsak sağlığına olumlu yönde etkiler verir.

SALEPİN FAYDALARI

Tok tutar

Salep evde yapıldığında zayıflamaya yardımcı bir ara öğün olarak rahatlıkla tüketilebilir. Yapımında kullanılan süt ile kalsiyum ve protein alımı sağlanır. Özellikle kalsiyumun zayıflama üzerindeki etkisi azımsanmayacak ölçüdedir. Salepte bulunan glukomanan (bir çeşit lif), kendisinin 80-100 katı su çekebilen yapıya sahiptir. Böylece midede hacim oluşturarak tokluk süresini uzatır. Diyet yaparken çabuk acıkmanın önüne geçilebilir. Ancak hazır saleplerdeki şeker miktarı fazla olduğundan dikkat edilmeli ve diyet yapanlar kendi salebini kendisi yapmalıdır.

salep3.jpg

Kan şekerini dengeler

İçeriğindeki glukomannan ile mide boşalma süresini geciktirir. Kan şekerinin daha yavaş yükselip düşmesini sağlayarak denge sağlar. Üzerine eklenen tarçın da kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Bu sütlü içecek, meyve ile tüketildiğinde de kan şekerinin dengelenmesine katkı sağlar.

Kalbi korur

Glukomannan bağırsaklarda kolesterol ve safra asitlerini bağlayarak kan kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Bu sayede kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.

Tokluk hissi verir

Glukomannan, süt ile birleştiğinde şişer. Bu da salebi tükettikten sonra tokluk hissinin oluşmasına yardımcı olur. Tarçınla birlikte içilen bu içecek yine kan şekerini dengelediğinden açlık ataklarını engeller.

osmanli-lattesi5.jpg

Süt içmek için bir neden

Süt ve yoğurdu yeterince tüketmeyen kişiler, saleple süt içmiş olur. Bu noktada amaç, süt tüketimini artırmaksa hazır değil, evde süt ile yapılan tercih edilmelidir.

Kabızlığı önler

Salepte bulunan müsilaj su ile şişen bir çeşit polisakkarittir ve dışkı hacmini artırarak kabızlığı önler. Ancak bu etkiden yararlanmak için o gün yeteri kadar su içilmesi gerekir.

Salebi kendiniz yapın!

Salep masum bir içecek ama hazır saleplere dikkat. Enerjisi ve şeker oranı yüksek olduğundan hazır salep tüketiminden kaçının. Kendi salebinizi yapmanız en faydalısıdır. Hatta salebinize zencefil ekleyerek aromasını zenginleştirebilirsiniz. Bu şekilde salebinize antioksidan özellik kazandırarak soğuk algınlığına ve enfeksiyonlara yakalanma riskinizi azaltmış olursunuz.

salep10.jpg

GERÇEK SALEP NASIL YAPILIR?

Salep yapımında kullanacağınız toz salebi, aktarlardan satın alabilirsiniz.

Bütçenize göre 50, 75 veya 100 gram salep alabilirsiniz.

500 mililitre süt için 1 tatlı kaşığı toz salep ve 1.5 yemek kaşığı toz şeker yeterlidir.

Salep yapımı için, sütü bir tencereye alın ve kısık ateşte pişirin.

Salep ve şekeri bir kabın içerisinde karıştırın.

Hafiften ısınan sütün içerisine salepli karışımı ekleyin ve tel çırpıcı yardımıyla karıştırın.

Topaklanma oluşmaması için sürekli karıştırın.

Ortalama 30 dakika sonunda süt köpüklenmeye başlar ve koyu bir kıvam alır.

Hazırladığınız salebi fincanlara doldurduktan sonra üzerine tarçın serpiştirebilirsiniz. Afiyet olsun.