Öğretmenler Günü neden 24 Kasım ? Bütün Dünya aynı gün mü kutluyor?
24 Kasım 1928, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millet Mektepleri Başöğretmenliği” unvanını aldığı tarih olarak biliniyor. Bu özel gün, Atatürk'ün Türk eğitim sistemine verdiği önemi vurgulamak ve öğretmenlerin değerini hatırlatmak amacıyla, 1981 yılında resmi olarak Öğretmenler Günü olarak kabul edildi. 26 Şubat 1981'de yayımlanan “Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği” ile de bugünün kutlanmasına dair esaslar belirlendi.
NEDEN 24 KASIM?
24 Kasım’ın Öğretmenler Günü olarak seçilme nedeni, 1928’de Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmen sıfatını resmen aldığı günün yıldönümü olması.
Kararın 1981’de alınması ise bu yılın Atatürk’ün doğumunun 100. yılı olmasından kaynaklanıyor.
Bugünün darbe yönetimi tarafından ilan edilmiş bir gün olması ise dönem dönem Eğitim Bir Sen’den, Eğitim Sen’e kadar çeşitli meslek örgütleri tarafından eleştirildi.
FAKAT DÜNYADA BAŞKA ÖĞRETMENLER GÜNLERİ DE VAR...
Bunların en popüleri ise 5 Ekim...
Bu tarihin seçilme nedeni ise Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) öğretmenlerin statüsü hakkındaki tavsiyelerini 5 Ekim 1966’da yayımlamış olması.
BM, 1994’te 5 Ekim’i bu nedenle Öğretmenler Günü olarak ilan etti.
HAFTA SONU KUTLAMALARI NASIL OLACAK?
Hafta sonuna denk gelen Öğretmenler Günü, okullarda yapılacak etkinliklerin takvimini de değiştirdi. Bu yıl birçok okul, Öğretmenler Günü’nü 22 Kasım Cuma günü kutlayarak hafta içi bir etkinlik gerçekleştirecek. Ancak, hafta sonu için de özel kutlamalar planlanıyor. Öğrenciler, aileleriyle birlikte öğretmenlerine sürprizler hazırlayarak hafta sonunda da Öğretmenler Günü'nü kutlama imkânı bulacak.