NASA heyecanlandırdı: Neptün'deki parlak ‘aurora’ aktivitesini ilk kez gözlemledi

NASA'nın yaptığı son açıklama gök bilimcileri heyecanlandırdı. Kuruma ait James Webb Uzay Teleskobu, Neptün'deki kutup ışıkları adıyla da bilinen parlak ‘aurora’ aktivitesini ilk kez gözlemledi.
NASA’dan yapılan açıklamada, gök bilimcilerin ilk kez auroralarda oluşabilen trihidrojen katyonunun varlığını gösteren belirgin bir emisyon çizgisi tespit ettiği belirtildi. Webb'in çektiği görüntülerde, Neptün'ün atmosferinde camgöbeği renginde parlayan auroralar dikkat çekti. Bilim insanları, bu keşfin gezegenin manyetik alanı ve atmosferik dinamikleri hakkında önemli bilgiler sağlayacağını vurguladı.
Araştırmayı yürüten Northumbria Üniversitesi baş yazarı Henrik Melin, "Görünüşe göre Neptün'deki aurora aktivitesini görüntülemek yalnızca Webb'in yakın kızılötesi duyarlılığıyla mümkün. Sadece auroraları görmek değil, imzanın ayrıntısı ve netliği beni gerçekten şok etti" ifadelerini kullandı.
Neptün'deki parlak aurora nedir?Neptün'deki parlak aurora (kutup ışıkları) aktivitesi, gezegenin manyetik alanı ile güneş rüzgarı etkileşimlerinden kaynaklanan bir fenomeni ifade eder. Dünya'da kutup ışıkları, manyetik alanın güneşten gelen yüklü parçacıkları yönlendirdiği kutup bölgelerinde görülen parlama olaylarıdır. Neptün'de de benzer bir etkinlik söz konusu olabilir, ancak bu etkinlik Dünya'daki kutup ışıklarından çok daha farklıdır. Neptün, çok uzak bir gezegen olmasına rağmen, sahip olduğu güçlü manyetik alan ve atmosferik yapısı sayesinde aurora benzeri ışık gösterileri oluşturabilir. Bu ışıklar, gezegenin atmosferindeki moleküllerin, güneş rüzgarı ve diğer güneş kaynaklı yüklü parçacıklarla etkileşime girmesiyle ortaya çıkar. Aurora aktivitesinin detayları, Neptün'ün manyetik alanının tam yapısı ve güneş rüzgarının gezegenin atmosferine etkisi gibi faktörlere bağlı olarak değişir. |