Konya'nın Kulu ilçesinde yer alan Küçük Göl, kuraklık ve bilinçsiz su kullanımı nedeniyle tamamen kurudu. Bir zamanlar 180'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan bu göl, özellikle flamingoların üreme alanı olarak biliniyordu. Ancak, yer altı suyunun aşırı kullanımı ve iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte göl, tamamen yok oldu.
Göl, flamingo, yaz ördeği, Macar ördeği, pasbaş patka, dikkuyruk, kılıçgaga, büyük cılıbıt, Akdeniz martısı ve gülen sumru gibi 180 türden yaklaşık 42 bin kuşa ev sahipliği yapıyor. Gölün beslenme kaynakları ise yer altı suyu, Değirmenözü Çayı ile çevredeki küçük derelerden oluşuyor.
Kuşların üreme alanlarının da bulunduğu göl, 2020 yılında da suların azalmasına bağlı olarak 'Artemia salina' bakterisi nedeniyle pembeye büründü. 'Flamingo cenneti' olarak da bilinen Küçük Göl, yer altı suyunun bilinçsiz kullanımı ve iklim değişikliği nedeniyle kurudu. Başta flamingolar olmak üzere 180 kuş türünün de yaşam alanı kalmadı.
Gölün kurumasının başlıca nedenleri arasında yer altı suyunun aşırı kullanımı, iklim değişikliği ve çevre kirliliği gösteriliyor. Özellikle tarım alanlarındaki sulamada aşırı su kullanımı, gölün beslenmesini olumsuz etkiledi. Ayrıca, küresel ısınma nedeniyle yaşanan kuraklık da gölün kurumasında önemli bir rol oynadı.