Kronik hastalıkların maliyeti 69,7 milyar lira

Kronik hastalıkların maliyeti 69,7 milyar lira
Hastalıkların yalnızca kendisi değil maliyetleri de korkutuyor..

Hastalıkların yalnızca kendisi değil maliyetleri de korkutuyor... Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı iş birliğinde hazırlanan rapora göre, Türkiye'de ölümlerin yüzde 87,5'i bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanıyor. Türkiye'deki obezite tehlikesine de dikkat çekilen raporda, kronik hastalıkların Türk ekonomisine maliyetinin de 69,7 milyar lira olduğu belirtiliyor.

Rapora göre, kanser, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve kronik hava yolu hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklarla tütün ve alkol kullanımı, fiziksel hareketsizlik, sağlıksız beslenme gibi bu hastalıkların risk faktörleri, dünya genelinde her geçen gün artan halk sağlığı ve kalkınma sorunu olarak kendini gösteriyor.

Türkiye’de ölümlerin yüzde 87,5’inin bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklandığı, bu hastalıkların neden olduğu engellilik ve erken ölümler sonucunda ülkede iş gücü açısından üretkenliğin ciddi şekilde etkilendiği belirtilen raporda, bunun da sosyoekonomik kalkınma üzerinde olumsuz etki yarattığı vurgulandı.

Raporda, dört ana kronik hastalığa bağlı erken ölüm olasılığının erkekler için yüzde 22,5, kadınlar için yüzde 11,6 olmak üzere ortalama yüzde 16,8 olduğu aktarıldı.

Hastalıklara bağlı erken ölüm olasılığı

Erkekler için erken ölüm olasılığı yüzde 22,5 iken bu rakam kadınlarda yüzde 11,6.

Türkiye’de 15 yaş ve üstü yetişkinlerin 3’te 2’sinin aşırı kilolu, her 10 yetişkinden 3’ünün obez olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye'de obezite tehlikesi

15 yaş ve üstü yetişkinlerin 3'te 2'si aşırı kilolu ve her 10 yetişkinden 3'ü obez.

Tütün ve alkol kullanımı

Türkiye hane halkı sağlık araştırması sonuçlarına da yer verilen raporda, erkeklerin yüzde 43,6’sının, kadınların yüzde 19,7’sinin tütün ürünü kullandığına, erkeklerin yüzde 13,1’inin alkol tükettiği ve bunların yüzde 8,7’sinin ağır düzeyde alkol aldığına işaret edilirken; alkol kullanma oranı kadınlarda yüzde 3 ve bunların yüzde 1,8'inin ağır düzeyde alkol tükettiği ifade edildi.