Köpekler, "negatif ve kötü duyguları" tanıyabiliyor...Negatif bir ifade sergilemiş insandan rahatsız oluyorlar...
Gerçek şu ki, bir kişi belirli duyguları deneyimlediğinde, içinde belirli hormonlar üretilir .Sahibinin kendisi ile birlikte, bilinçaltı düzeyde, tehdit edildiğinde adrenalin salgılanır ve kalp çok hızlı atmaya başlar ki köpek bunu gerçekten hisseder.
Üstelik hayvanların dış ortamda olup biten her şeye, özellikle de konu en yakın arkadaşı olan insana gelince, çok hassas olduğu bir sır değil.
Yapılanbir çalışmada, köpeklerin insanların duygularını anlamalarının nasıl bizim davranışlarımızı öngörmelerine yardım edebildiği ve karar almalarına bilgi sağlayabildiği konusuna ışık tuttu.
Brezilya’daki Sao Paulo Üniversitesi ve İngiltere’deki Lincoln Üniversitesi’nden araştırmacılar, köpeklerin insanların duygu ifadeleri ve sonraki eylemler arasında nasıl ilişki kurduklarını (daha önce bu becerinin insanlara özgü olduğu düşünülüyordu) incelemek için 90’dan fazla evcil köpeğin davranışlarını gözlemlediler.
Animal Cognition’da yayınlanan çalışmada, köpeklere tanımadıkları iki insan arasında geçen ve pozitif (mutlu), negatif (kızgın) ya da nötr (belirli bir duygunun sergilenmediği) olabilen bir sosyal etkileşim gösterildi. İki insanın birbiriyle sessizce ilişki kurmasına şahit olduktan sonra, köpeklere yiyeceklere yaklaşma fırsatı verildi ve bu fırsat yiyeceğe erişimin ne kadar kolay olduğu konusunda farklılıklar gösteriyordu. Yiyecekler ya rahatlıkla elde edilebilir durumdaydı ya da köpeklerin yiyeceği elde etmek için insanların yardımına ihtiyaçları vardı. Köpekler seçimlerini yaptıkları sırada sadece nötr yüz ifadeleri sergilendi, dolayısıyla hayvanların hangi yolu seçeceklerine karar vermek için insanların önceki duygu ifadelerinin anlamı hakkındaki bilgilerini kullanmaları gerekti.
Köpeklerin Negatif Bir İfade Sergilemiş İnsandan Kaçındıkları Bulundu
Araştırmacılardan Dr. Natalia Albuquerque, “Köpeklerin genellikle pozitif bir ifade sergilemiş olan insanı seçtiklerini ve negatif bir ifade sergilemiş insandan kaçındıklarını bulduk. Dahası, köpekler yiyeceğe kendi başlarına ulaşamadığında ve insanlardan yardım almak zorundayken mevcut duygusal bilgiler daha önemliydi ve bu da hayvanların her insan tarafından sergilenen duyguları dikkate aldıkları anlamına geliyor,” diyor.
Araştırmacılar bu durumun, köpeklerin duygu ifadelerinden bilgi elde edebildiklerini, bir tür duygusal durum sonucu çıkarabildiklerini ve kararlar alırken bunu kullanabildiklerini gösterdiğini söylüyorlar.
Çalışmanın ortak yazarı Anna Wilkinson, “İnsanlar sıklıkla başkalarının duygu ifadelerini gözlemliyorlar ve bu bilgiyi kendi hareket biçimlerine rehberlik etmesi için kullanıyorlar,” diyor.
Wilkinson, “Çalışmanın sonuçları, köpeklerin sergilenen duygulardan konuyla ilgili bilgiler elde edebildiklerini, bu bilgileri duygu ifadeleri ve sonuçlar konusundaki bilgilerle eşleştirebildiklerini ve bunları kendi karar alma süreçlerine bilgi sağlamak adına başkalarının potansiyel davranışlarını öngörmek için kullanabildiklerini gösteriyor,” şeklinde konuşuyor.