Köpek Beyni Kadınların Sesine Daha Duyarlı

Köpek Beyni Kadınların Sesine Daha Duyarlı
Macar bilim insanları, eğitimli köpekler üzerinde Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (FMRI) taramaları yaptıkları çalışmada, köpeklerin kadın sesine daha duyarlı olduğunu gördü.

Communications Biology dergisindeki yeni bir araştırmaya göre, köpekler, özellikle kadınlar tarafından konuşuluyorsa, yetişkinlere yönelik konuşmaya kıyasla kendilerine yönelik konuşmaya karşı daha fazla beyin duyarlılığı gösteriyor.

Eötvös Loránd Üniversitesi, Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi ve Eötvös Loránd Araştırma Ağı'ndaki Macar araştırmacılar, eğitimli köpekler üzerinde bir fMRI çalışması yürüterek, konuşmanın abartılı nağmelerle işlenmesi sırasında bebek ve köpek beyinleri arasında heyecan verici benzerlikler ortaya çıkardı.

kopekler-ve-kadinlar.jpg

Sınırlı dil becerisine sahip bireylerle (bebekler ve köpekler gibi) iletişim kurarken onların dikkatini çekmek ve sürdürmek için abartılı nağmelerle ile karakterize edilen belirli bir konuşma tarzıyla konuşuruz. Bebeğe yönelik konuşma, çocukların sağlıklı bilişsel, sosyal ve dil gelişimine yardımcı olduğu için çok önemlidir. Yani bebek beyinlerinin bu konuşma tarzına ayarlı olması sürpriz değil ama köpek beyinleri de onlarla konuşma şeklimize duyarlı mı?

Bu soruyu cevaplamak için Macar araştırmacılar, köpeğin beyin aktivitesini fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) yoluyla ölçtüler. MRI'da eğitimli, bilinçli aile köpekleri, gerçek hayattaki etkileşimlerde 12 kadın ve 12 erkekten köpek, bebek ve yetişkinlere yönelik konuşmaları dinledi.

Araştırmada 12 kadın ve 12 erkek tarafından kaydedilen, köpek, bebek ve yetişkinlere yönelik konuşmalar, köpeklere dinletildi. Araştırma ekibinde yer alan ve ortak yazarlardan Anna Gabor, “Köpek beyinlerinin özellikle kadınlar tarafından söylenen köpeklere yönelik konuşmaya daha yüksek duyarlılığı, muhtemelen kadınların erkeklere kıyasla köpeklerle daha sık abartılı tonlamalı konuştuğu gerçeğiyle açıklanabilir” diyor.

İlginçtir ki, köpek beyinlerinin köpeğe ve bebeğe yönelik konuşma duyarlılığı, konuşmacılar kadın olduğunda daha belirgindi ve ses perdesi ve varyasyonundan etkileniyor. Bu sonuçlar, köpeklerimizle konuşma şeklimizin önemli olduğunu ve onların beyinlerinin, kadın sesine özgü abartılı nağmelere karşı özellikle duyarlı olduğunu gösteriyor.

Çalışmayla ilgili Milliyet’e konuşan Uzman Veteriner Hekim ve Köpek Eğitici Eğitmeni Dr. Gürbüz Ertürk şunları söyledi: "Çocuklarla konuşurken tonu değiştiriyoruz. Kastedilen de bu tonlamayla köpeklerle konuşulduğunda kadın sesine daha duyarlı oldukları. Erkekler o tonlamayı pek kullanmazlar. O ses tonu köpeklerde ve bebeklerde, o işitmeyle ilgili beyin bölgelerini daha aktive ediyor. Buradan da yola çıkılarak deniliyor ki bu ses tonlarına daha duyarlılar.”

Etiketler :