Kleopatra'nın büstü bulundu
Kazıda ayrıca, Batı İskenderiye bölgesindeki Tapuziris Magna tapınağının dış duvarının altında saklı cenaze ve meteoroloji eserleri de ortaya çıktı.
Söz konusu kadın figürü, firavunların giydiği bir tür çizgili başlık olan "Nemis"i takan bir kralın kireçtaşı büstünün yanında bulundu.
Araştırmacılar ayrıca birçoğu Kleopatra VII'nin bir resmini, bir çanak çömlek setini, yağ lambalarını, yiyecek ve kozmetik koruma amaçlı kireç taşı kaplarını, birkaç bronz heykel ve "Ra'nın adaleti yükseldi" ifadesinin kazındığı bir muskayı gösteren yaklaşık 350 sikke buldu. Tanrıça Hathor'a adanmış bir bronz yüzük de ortaya çıkarıldı.
Eserler tapınağın Geç Baltık Çağı'na, duvarlarının ise MÖ 1. yüzyıla tarihlendiğini ortaya koymaya yardımcı oldu.
KRALİÇE KLEOPATRA VII'YA MI AİT
Araştırmacılar, taçlı kadın heykelinin, Julius Sezar ve Marcus Antonius ile ilişkileri bilinen Kraliçe Kleopatra VII'ye ait olduğunu söyledi.
Eski Mısır eski eserler bakanı Zahi Hawass Live Science, heykelle ilgili "Büstü dikkatlice inceledim. Bu kesinlikle Kleopatra değil. Bu bir Roma eseri" açıklaması yaptı.
Efsanevi kraliçenin döneminde firavunların, yeni keşfedilen heykellerde olduğu gibi Roma sanatıyla değil, Mısır sanatıyla resmedildiğini kaydeden Prof. bazı arkeologlar büstün büyük ihtimalle Kleopatra'dan sonra yaşamış bir prensese ait olduğunu söylediğini ifade etti.
Batı İskenderiye'deki arkeolojik alanda araştırmacılar ayrıca MÖ 4. yüzyıla ait bir Yunan tapınağının kalıntılarını buldular; bu tapınağın MÖ 2. yüzyıl ile MS 20. yüzyılın başı arasında yıkıldığı anlaşılıyor.
Araştırmacılar, bu tapınağın Marriot Gölü'nden Akdeniz'e uzanan derin bir tünel sisteminin yakınında bulunduğunu söyledi.
20 BODRUMU OLAN BÜYÜK BİR MEZAR DAHA BULUNDU
Ayrıca 20 bodrumu olan büyük bir mezar ve antik bir deniz fenerinin altında başka bir mezar daha bulundu.
Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, bulguların Geç Ptolemaios döneminin daha iyi anlaşılması açısından önemli olduğunu belirtti.
Kaynak:independent