Kirazın İçindeki Gizli Tehlikeye Dikkat!

Kirazın İçindeki Gizli Tehlikeye Dikkat!
Kiraz yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Lezzetli ve serinletici olmalarının yanında kiraz çekirdekleri de bazı faydalar sunar. Peki kiraz çekirdeği zararlı mıdır? Cevabı hem evet hem de hayır!

Kiraz Çekirdeklerindeki Tehlike:

Kiraz çekirdekleri, amigdalin isimli bir bileşik içerir. Bu bileşik sindirim sırasında siyanüre dönüşebilir. Siyanür ise oldukça zehirli bir maddedir. Yetişkinler için tek seferde çok fazla kiraz çekirdeği yutmak zehirlenmeye yol açabilir. Küçük çocuklar ve hassas bünyeli kişiler ise daha az miktarda siyanüre maruz kalmaktan bile etkilenebilirler.
Kirazlar, insanların meyveleri yerken sıklıkla tükürdüğü çekirdekler içerir. Ama bunun nedeni sadece sağlam olmaları değil. Kiraz çekirdeklerinin ne kadar zararlı olduğuna dair çeşitli yayınlar yazılmıştır. Bunların yutulması gerçekten bu kadar tehlikeli mi?

kiraz.jpeg

Kiraz da dahil olmak üzere bazı meyvelerin çekirdekleri amigdalin adı verilen bir kimyasal madde içerir. İnce bağırsağa ulaştığında beta-glukuronidaz enzimi onu hidrojen siyanüre dönüştürür.
Elbette hidrojen siyanür insanlar için son derece tehlikelidir. Öncelikle oksijenin taşınmasını engeller, beyin, akciğer, kalp başta olmak üzere bazı organlara zarar verebilir. Siyanür ayrıca ani bilinç kaybına, hayati organlara kan akışının kesilmesine, kasılmalara da yol açabilir. Ancak elbette belirtilerin şiddet derecesi vücuda giren maddenin miktarına bağlıdır. Yani kaç tane kiraz çekirdeği yenildi.

Bir kişi kirazı yutmadan önce çiğnediğinde veya kırdığında siyanür yoluyla kirazdan zehirlenebilir. Amygdalin yalnızca bu koşullar altında salınır. Siyanür toksisitesi, insan vücudundaki dozu vücut ağırlığının 1 kg'ı başına 0,5-3,5 mg olduğunda ortaya çıkar. Yani ortalama bir insan için 30-240 mg siyanürdür.

Ve 1 g amigdalin'den yaklaşık 0,01 - 1,1 mg siyanür açığa çıkar. Elbette taşlardaki amigdalin miktarı meyveye ve meyveye göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak bir bölgede yetişen kirazlar bile bu maddeyi başka bir bölgede yetişen kirazlardan daha fazla içerebilir.

Bilim insanları bir kiraz çekirdeğinin gram meyve başına yaklaşık 3,9 mg amigdalin içerdiğini iddia ediyor. Bu nedenle bu meyvenin 7-9 tohumunun yenilmesinden (çiğnenip yutulmasından) sonra siyanür zehirlenmesi elde edilebilir.

Kiraz Çekirdeğini Yutarsanız Ne Yapmalısınız?

kiraz.jpg

Öncelikle sakin olmalısınız. Genellikle 1-2 kemiği deldiğinizde hiçbir şey olmaz. Bir kişinin sert çekirdeği çiğnemesi veya yutmadan önce kasıtlı olarak birçok tohumu yutması pek olası değildir. Bir çocukta büyük bir kemik boğulmaya, bağırsak tıkanıklığına neden olabilse de. Bu durumda derhal bir doktora başvurmalısınız.
Vücut bir kemiğin tamamını sindiremez. Bu nedenle gastrointestinal sistemden geçecek ve dışkıyla atılacaktır. Çok miktarda kiraz çekirdeğinin iyice çiğnenmesi vücut için tehlikeli olabilir.

Bu Durumda Ortaya Çıkan Belirtiler Şunlardır:

cilt ve göz tahrişi;
baş ağrısı;
mide bulantısı;
oksijen eksikliği nedeniyle dudakların, diş etlerinin ve cildin mavileşmesi;
bilinç karışıklığı;
yürüme sorunları;
karaciğer hasarı;
hızlı veya zor nefes alma;
konvülsiyonlar;
kardiyak aritmi;
kalp durması
Çocuğunuzun kiraz çekirdeğini çiğneyip yutmuş olabileceğinden şüpheleniyorsanız belirtileri izleyin ve hemen bir doktora başvurun. Kiraz, kiraz ve diğer meyvelerin çekirdeklerini tükürmek daha iyidir.